Verkorte opleiding leefstijlcoach voor verpleegkundig specialisten en physician assistents

Verkorte opleiding leefstijlcoach voor verpleegkundig specialisten en physician assistents

Leefstijlcoach voor verpleegkundig specialisten en physician assistents

De verkorte opleiding voor verpleegkundig specialisten en physician assistents

MELD JE AAN VOOR EEN INTRODUCTIELES

Doelgroep

 • Verpleegkundig specialisten
 • Physician assistents

Sinds mei 2022 volgen de verpleegkundig specialisten en physician assistents met succes de verkorte opleiding leefstijlcoaching voor artsen. Dit vanwege de overeenkomsten in casuïstiek en netwerk. De eerste VS en PA zijn inmiddels bij de artsengroepen afgestudeerd met certificaat.

Waarom deze verkorte opleiding?

In de 1e lijn maar ook vanuit de 2e lijn is er steeds meer belangstelling voor de competenties van de leefstijlcoach. Verpleegkundig specialisten en physician assistents krijgen op hun positie in de zorg steeds meer belangstelling om een effectiever gesprek over leefstijl aan te gaan met hun patiënten. Daarom bieden wij een verkorte opleiding aan voor VS en PA's: met 12 in plaats van 16 lessen. De opleiding is zeer geschikt om je kennis te vergroten op het gebied van leefstijl, voeding, slaappatroon en ontspanning én om je coachingsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Noodzaak gesprek over leefstijl

Er wordt wel geschat dat 70 tot 80 procent van de aandoeningen leefstijlgerelateerd is. Toch wordt in de zorg het gesprek over leefstijl nog te weinig gevoerd. Veel zorgprofessionals zien de noodzaak maar merken dat advies geven niet of nauwelijks werkt. Dat is niet motiverend en dat maakt de behoefte aan vaardigheden en tools om een dergelijk gesprek aan te gaan. En een effectiever gesprek maakt het werk zinvoller en leuker.

Verantwoordelijkheid bij patiënt

De opleiding tot leefstijlcoach leert je niet alleen meer over het nut van voeding, beweging en bijvoorbeeld slaap op de gezondheid. Het doel van leefstijlcoaching is om naast de patiënt te gaan staan en samen te kijken welke kleine stappen leiden tot gezonder gedrag. Hierbij wordt vanuit de gedachte van positieve gezondheid de patiënt zelf verantwoordelijk gemaakt voor zijn of haar gezondheid. Dat maakt dat er naast kennis in de opleiding ook gewerkt wordt aan nieuwe gespreksvaardigheden.

 

Erkend en geaccrediteerd door:

 • Het accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register heeft de scholing voor verpleegkundig specialisten 75 punten gegeven.
 • Het accreditatiebureau Nederlandse Associatie van Physician Assistants (NAPA) heeft de scholing voor verpleegkundig specialisten 40 punten gegeven.
 • BLCN

Doel van de opleiding

 • Je weet hoe je leefstijl bespreekbaar maakt bij je patiënten en hoe je hierop kunt coachen.
 • Je hebt praktische handvatten voor de begeleiding van de groeiende groep patiënten met leefstijlgerelateerde problemen zoals chronische   aandoeningen, overgewicht en obesitas.
 • Je kent het belang van voeding en beweging, slaap, ontspanning, zingeving en sociale context.
 • Je weet hoe je de verschillende aspecten van leefstijl kunt toepassen in jouw praktijk, uiteraard vanuit het perspectief en de behoefte van de patiënt.
 • Je weet hoe je collega’s mee krijgt in een leefstijlinterventie, welke verwijsmogelijkheden er zijn en hoe het is geregeld met de bekostiging.
 • Je rondt de opleiding af met een theorie-examen en een eindpresentatie waarin je eindopdracht is verwerkt; wat is er nog nodig om als leefstijlcoach aan de slag te gaan?

Duur van de opleiding

12 groepsbijeenkomsten.

Studiebelasting

 • 78 contacturen.
 • Gemiddeld 360 uur zelfstudie (10-12 uur per week).

Modules

De opleiding telt 12 groepsbijeenkomsten, verdeeld over 3 modules:

 1. Coach jezelf.
 2. Coach de ander.
 3. Coach de groep.

Iedere module wordt afgesloten met een examen. In de lessen besteden we veel aandacht aan voeding, beweging, rollenspellen en drama-werkvormen. In een leercontract stel je je individuele leerdoelen op. Thuis werk je aan individuele opdrachten en gedurende de studie pas je de kennis direct toe in je praktijk. De kennis van beweging wordt bekend verondersteld, maar wel in de E-learning aangeboden en geïntegreerd in de werkvormen in de les. Ook in de examens wordt deze kennis getoetst.

Bij een voldoende voor alle examens krijg je een certificaat waarmee je kunt worden opgenomen in het kwaliteitsregister leefstijlcoach van de BLCN. (Eventueel kan bij het niet maken van – of één of meer onvoldoendes voor – de toetsen een getuigschrift van deelname worden uitgereikt waarop staat wat de uitslag van de verschillende examens is. Dit getuigschrift kun je aanvragen na het laatste examen, wanneer je bij een onvoldoende voor één of meerdere toetsen besluit niet verder te gaan met de opleiding. Je kunt de examens maximaal twee keer herkansen.)

Zo ziet een lesdag er uit:

9.30 uur:
vragen over het huiswerk en actualiteiten (nieuwe sites, interessante apps, nieuw wetenschappelijk onderzoek, goede documentaires, leuke krantenartikelen etc.).

Tot 10.30 uur:
tijd voor discussie of intervisie. Dit gebeurt aan de hand van stellingen of ervaringen die de docenten of studenten inbrengen.

Tot 12.30 uur:
korte colleges over bewegen en coaching, afgewisseld met  praktische oefeningen.

Middagpauze

’s Middags:
diverse lesonderdelen, kennisoverdracht, discussie en rollenspellen.

16.00 uur:
einde programma.

Dit verwachten we van jou:

 • je bent zelf verantwoordelijk voor je leerproces en formuleert jouw eigen persoonlijke leerdoel;
 • je oefent zo vaak mogelijk en past het geleerde zo vaak mogelijk toe in je werk- en thuissituatie;
 • je reflecteert, geeft feedback en kunt feedback ontvangen;
 • je daagt jezelf uit om (meer) risico te nemen en uit je comfortzone te komen;
 • je vraagt de aandacht en zorg die jij nodig hebt;
 • je werkt zelf aan een gezonde leefstijl en bent je als ervaringsdeskundige bewust van jouw voorbeeldrol (je hoeft hiervoor geen fitte en slanke topsporter te zijn. Ook in een rolstoel kun je een prima coach en een voorbeeld zijn).

Meer weten over AVLEG?

Op deze website vind je veel informatie over ons en onze opleidingen. Net als de antwoorden op veelgestelde vragen. Heb je een vraag waarop je het antwoord niet kunt vinden? Bel ons dan gerust: 06 82 84 32 66

MELD JE AAN VOOR EEN INTRODUCTIELES
MELD JE METEEN AAN

Academie voor Leefstijl en Gezondheid