Verkorte opleiding leefstijlcoach voor fysiotherapeuten - Academie voor Leefstijl en Gezondheid

Verkorte opleiding leefstijlcoach voor fysiotherapeuten

Leefstijlcoach voor fysiotherapeuten

De verkorte opleiding leefstijlcoach voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten

Meld je aan voor de online introductieles

Doelgroep

 • Fysiotherapeuten.
 • Oefentherapeuten.
 • Bewegingswetenschappers met een universitaire achtergrond en hbo- beweegprofessionals komen – afhankelijk van hun werk en ervaring – ook in aanmerking. Neem in dit geval even contact op met yneke@avleg.nl.

Waarom deze verkorte opleiding?

Sinds 1 januari 2019 wordt de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) CooL vergoed vanuit het basispakket. CooL is een van de drie GLI's die zijn goedgekeurd door het RIVM en de Nederlandse Zorgautoriteit en onderscheidt zich van de andere doordat één persoon – de leefstijlcoach – de interventie kan en mag uitvoeren.

Opname als leefstijlcoach in het kwaliteitsregister van de BLCN is noodzakelijk voor vergoeding. Daarom bieden wij een verkorte opleiding aan voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten: met 12 in plaats van 16 lessen. De opleiding is zeer geschikt om je kennis te vergroten op het gebied van leefstijl, voeding, slaappatroon en ontspanning én om je coachingsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Erkend en geaccrediteerd door:

De fysiotherapeuten krijgen met terugwerkende kracht voor 2020 36 studiepunten van de KNGF en Keurmerk voor onze verkorte en reguliere opleiding tot leefstijlcoach.
Daarnaast is de opleiding ook geaccrediteerd bij de BLCN zodat de door ons opgeleide fysiotherapeuten met een diploma van onze opleiding zich ook kunnen laten registreren in het kwaliteitsregister van de BLCN. Met deze registratie word je door alle zorgverzekeringen vergoed bij het uitvoeren van de GLI vanuit de basisverzekering.

Wat vinden afgestudeerde fysiotherapeuten?

In dit artikel wat een samenvatting is van een grote evaluatie onder onze afgestudeerde fysiotherapeuten kun je lezen wat de verwachtingen waren en wat het belangrijkste is wat ze geleerd hebben. Belangrijkste inzicht van veel afgestudeerde fysiotherapeuten: "Leren coachen kost tijd."

Doel van de opleiding

 • Je weet hoe je leefstijl bespreekbaar maakt in je behandelkamer en hoe je hierop kunt coachen.
 • Je hebt praktische handvatten voor de begeleiding van de groeiende groep patiënten met leefstijlgerelateerde problemen zoals chronische   aandoeningen, overgewicht en obesitas.
 • Je kent het belang van voeding en beweging, slaap, ontspanning, zingeving en sociale context.
 • Je weet hoe je de verschillende aspecten van leefstijl kunt toepassen in jouw praktijk, uiteraard vanuit het perspectief en de behoefte van de patiënt.
 • Je weet hoe je collega’s mee krijgt in een leefstijlinterventie, welke verwijsmogelijkheden er zijn en hoe het is geregeld met de bekostiging.
 • Je rondt de opleiding af met een theorie-examen en een eindpresentatie waarin je eindopdracht is verwerkt; wat is er nog nodig om als leefstijlcoach aan de slag te gaan?

Duur van de opleiding

12 groepsbijeenkomsten.

Studiebelasting

 • 78 contacturen.
 • Gemiddeld 360 uur zelfstudie (10-12 uur per week).

Modules

De opleiding telt 12 groepsbijeenkomsten, verdeeld over 3 modules:

 1. Coach jezelf.
 2. Coach de ander.
 3. Coach de groep.

Iedere module wordt afgesloten met een examen. In de lessen besteden we veel aandacht aan voeding, beweging, rollenspellen en drama-werkvormen. In een leercontract stel je je individuele leerdoelen op. Thuis werk je aan individuele opdrachten en gedurende de studie pas je de kennis direct toe in je praktijk. De kennis van beweging wordt bekend verondersteld, maar wel in de E-learning aangeboden en geïntegreerd in de werkvormen in de les. Ook in de examens wordt deze kennis getoetst.

Bij een voldoende voor alle examens krijg je een certificaat waarmee je kunt worden opgenomen in het kwaliteitsregister leefstijlcoach van de BLCN. (Eventueel kan bij het niet maken van – of één of meer onvoldoendes voor – de toetsen een getuigschrift van deelname worden uitgereikt waarop staat wat de uitslag van de verschillende examens is. Dit getuigschrift kun je aanvragen na het laatste examen, wanneer je bij een onvoldoende voor één of meerdere toetsen besluit niet verder te gaan met de opleiding. Je kunt de examens maximaal twee keer herkansen.)

Zo ziet een lesdag er uit:

9.30 uur:
vragen over het huiswerk en actualiteiten (nieuwe sites, interessante apps, nieuw wetenschappelijk onderzoek, goede documentaires, leuke krantenartikelen etc.).

Tot 10.30 uur:
tijd voor discussie of intervisie. Dit gebeurt aan de hand van stellingen of ervaringen die de docenten of studenten inbrengen.

Tot 12.30 uur:
korte colleges over bewegen en coaching, afgewisseld met  praktische oefeningen.

Middagpauze

’s Middags:
diverse lesonderdelen, kennisoverdracht, discussie en rollenspellen.

16.00 uur:
einde programma.

Dit verwachten we van jou:

 • je bent zelf verantwoordelijk voor je leerproces en formuleert jouw eigen persoonlijke leerdoel;
 • je oefent zo vaak mogelijk en past het geleerde zo vaak mogelijk toe in je werk- en thuissituatie;
 • je reflecteert, geeft feedback en kunt feedback ontvangen;
 • je daagt jezelf uit om (meer) risico te nemen en uit je comfortzone te komen;
 • je vraagt de aandacht en zorg die jij nodig hebt;
 • je werkt zelf aan een gezonde leefstijl en bent je als ervaringsdeskundige bewust van jouw voorbeeldrol (je hoeft hiervoor geen fitte en slanke topsporter te zijn. Ook in een rolstoel kun je een prima coach en een voorbeeld zijn).

Locatie

 • HNK in Ede.

Meer weten over AVLEG?

Op deze website vind je veel informatie over ons en onze opleidingen. Net als de antwoorden op veelgestelde vragen. Heb je een vraag waarop je het antwoord niet kunt vinden? Bel ons dan gerust: 06 82 84 32 66

Meld je aan voor de online introductieles
MELD JE METEEN AAN

Academie voor Leefstijl en Gezondheid