De huisarts en de POH zijn de eersten die de patiënt motiveren tot gedragsverandering op leefstijl. Samen is de som 1 + 1 = 3!
Beide zorgprofessionals voelen tijdsdruk. Een huisarts heeft per consult 10 minuten en waarin een anamnese, lichamelijk onderzoek, conclusie en een plan moet worden gemaakt. Ook de POH is gebonden aan een aanpak die gemaakt moet worden binnen de beschikbare tijd.
Toch zijn de huisarts en de POH de eerste personen die een zetje kunnen geven om de patiënt te motiveren tot gedragsverandering op leefstijl. Als ze samen de stap kunnen maken om de aanpak op leefstijl verder te verbeteren in hun praktijk wordt de som 1 + 1 = 3!
Huisarts Tessa Spiele: "Praktijkondersteuners zien een groot deel van de chronisch zieke patiënten in de huisartsenpraktijk. Vooral het motiveren en begeleiden van patiënten die zelf geen probleem zien in hun leefstijl is een uitdaging. Helaas zien zij nog te vaak dat ondanks medicatie de bloedwaarden slechter worden en er toch progressie van ziekte is omdat het mensen niet lukt hun leefstijl te veranderen. Ik merk dat ze vaak echt op zoek zijn hoe ze deze mensen meer mee kunnen krijgen. Een ander gesprek kunnen voeren door middel van coaching in plaats van adviseren biedt dan een uitkomst."
Inhoud
Voorafgaand aan de online training hebben de deelnemers het Leefstijlroer en de IPH-tool voor zichzelf ingevuld. Beide tools worden tijdens het webinar gebruikt.
Tijdens de webinar bestuderen huisarts en POH de eigen praktijk:
- Hoeveel tijd besteden jullie aan leefstijlgerelateerde aandoeningen?
- Hoe vaak bespreek je leefstijl in je praktijk?
- Wat zijn de belangrijkste argumenten van huisartsen en POH om het niet te bespreken?
- Hoe vaak zou je het willen bespreken?
- Wie komen er en wie zou je een zetje richting gedragsverandering kunnen geven?
- Hoe ga je dat samen oppakken?
- Wat houdt je nu tegen?
- Wat zijn de tools die je kunt inzetten?
- Waar kun je morgen samen mee starten?
- Wanneer zet je het leefstijlroer in en wanneer de IPH-tool?
- Welke andere tools zijn er?
- Wie doet wat?
In de webinar wordt er in break-outrooms samengewerkt door huisarts en POH om eigen situatie onder de loep te nemen zodat er er samen concrete acties kunnen worden afgestemd. Hierdoor kan er meteen de volgende dag uitvoering gegeven worden aan de plannen. Kleine stappen leiden tot succes!
Comments are closed.