Vrouwenvlees

100 gram rood vlees

Vrijwel alle voedingswetenschappers zijn het erover eens. We mogen meer planten en minder dieren eten. Niet alleen voor onze eigen gezondheid maar ook voor die van de planeet. Hoe plantaardig je eetpatroon eruit zou moeten zien? Daarover verschillen die voedingswetenschappers wel van mening. Het EAT-Lancet dieet houdt ons voor dat we wekelijks maximaal een onsje rood vlees moeten eten.

Vlees heeft mannelijk imago

Dat is voor veel mensen een hele grote uitdaging. Vooral veel mannen gruwen van dit idee. Vlees, met name rood vlees, heeft een behoorlijk mannelijk imago. ‘Echte’ mannen eten vlees! Je hebt gemakkelijk het beeld voor je van de man in de oertijd die op een mammoet jaagde. Met gevaar voor eigen leven kon hij zo de hele stam van eten voorzien. Hij verdiende dan ook het beste en grootste stuk vlees. Het is dan ook niet zo’n grote stap naar de man die in de vorige eeuw op zondag het vlees sneed. Of de huidige man met hippe baard die ‘zijn’ Big Green Egg opstookt en zijn gezin en vrienden voorziet van een optimaal geroosterd groot stuk varken.

Vrouwen hebben vlees harder nodig

Nu wil ik het eigenlijk niet over mannen en hun vlees hebben. Want mannen kunnen dan wel heel erg van hun stukje vlees houden, vrouwen hebben het veel harder nodig. De gemiddelde vrouw hoeft minder te eten dan mannen om zichzelf van energie te voorzien. Dat heeft voor en nadelen. Een vrouw ‘belast’ bijvoorbeeld de planeet daardoor al minder dan een man. Maar dat terzijde. Omdat vrouwen minder eten dan mannen, betekent dat wát ze eten een relatief grotere hoeveelheid voedingsstoffen moet bevatten. Je zou ook kunnen zeggen dat hun voedsel een grotere nutriëntendichtheid nodig heeft. En daar zit het probleem wat ik wil aanstippen.

Lastig voor vrouwen om alle nutriënten binnen te krijgen

Want als vrouwen meer plantaardig gaan eten dan wordt het lastig om alle belangrijke nutriënten binnen te krijgen. Het duurzame EAT-Lancet voedingspatroon bevat voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd (tussen 15 en 49 jaar) maar 55 procent van de aanbevolen hoeveelheid ijzer. (En ook zink en B12 ligt onder de aanbevolen hoeveelheden maar dit is minder alarmerend dan de lage hoeveelheid ijzer)

Plantaardig belemmert opname ijzer

Daarnaast bevat dit eetpatroon door de grote hoeveelheid peulvruchten en noten mogelijk veel fytine wat de opname van ijzer verder belemmert. Kortom, dit duurzame eetpatroon is niet optimaal voor de vrouwelijke gezondheid. Een ijzertekort is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid en bloedarmoede. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd, doordat ze bloed verliezen als ze ongesteld zijn, en vrouwen die zwanger zijn of die borstvoeding geven hebben een grotere kans op een ijzertekort. Wanneer ze dan met de voeding ook nog suboptimaal ijzer binnenkrijgen, wordt de kans op een ijzertekort zeer groot.

Minimaal 2 ons vlees voor vrouwen

Ik ben voorstander voor meer planten en minder dieren op ons bord. Maar als we dat nu eens oplossen door vooral mannen minder vlees te laten eten. En dat we de door EAT-Lancet aanbevolen hoeveelheid rood vlees van dagelijks maximaal 14 gram rood vlees verdubbelen voor vrouwen.  Vlees levert goed opneembaar ijzer. Natuurlijk kun je ijzer ook uit andere voedingsmiddelen halen. Maar wanneer je de nutriëntendichtheid afzet tegen de hoeveelheid energie die de voeding van vrouwen moet bevatten dan is de keuze voor wekelijks minimaal 2 ons vlees en verstandige keuze!

 

Yneke

(op eigen titel)