Vet op de soep

Vetangst

Tegenwoordig eet ik meer vet dan vroeger. Volle kwark en volvette kaas vind ik veel lekkerder dan magere zuivel. En voor de gezondheid hoeven we volle zuivel volgens de Gezondheidsraad niet te laten staan. Ik eet de laatste jaren sowieso met smaak meer vet. Daar moest ik wel wat voor overwinnen. Want ik ben opgegroeid in een tijd met vetangst. Bij mij thuis was roomboter een uitzonderlijke traktatie op de kerststol of paasbrood. Randjes vet werden zorgvuldig van het vlees gesneden en mijn moeder verontschuldigde zich als er vet op de jus dreef.

Sprookje

Dus toen ik laatst soep aan het maken was moest ik denken aan een sprookje wat ik ooit hoorde. Bij een arm gezin kwam een man op bezoek die graag mee wilde eten van de groentesoep die de vrouw kookte. Hij beloofde te betalen voor een bord soep met een goudstuk voor iedere druppel vet op de soep. Druppeltjes vet op de soep heten ogen. En als er geen ogen op de soep te zien zijn, dan krijg je magere kost. Daar had die gast geen zin in natuurlijk. Dat begrijp ik nu wel.

Veel ogen op de soep

De arme vrouw dacht slim te zijn en voegde zoveel mogelijk vet toe aan de soep. Hopend op veel ogen. Arme vrouw. Niet alleen was nu haar hele voorraad vet op. Ze kreeg maar één goudstuk. Want al het vet dreef als één groot oog op de soep. Het sprookje vertelt niet of de man de soep nog lekker vond. Maar de moraal van het verhaal is natuurlijk duidelijk. Hebzucht leidt tot teleurstelling. Je zou het ook kunnen samenvatten met dat je niet moet overdrijven.

Scheut olijfolie

Toch is dat voor de meeste mensen om me heen best een goede tip als het om vet gaat. Overdrijf maar eens en proef!
Te mager eten is niet smakelijk. Van een beetje extra vet word je eten echt lekkerder. Bonen worden nog lekkerder met een flinke scheut olijfolie. En van een klont boter knapt alles op.

Verzadigd vet

Misschien moet jij ook wat vetangst overwinnen. Als het niet is omdat je er dik van zou worden dan is het wel de angst voor dichtslibbende aderen. Steeds meer wetenschappers vinden echter de angst voor (verzadigd) vet onterecht. Je zou beter de hoeveelheid koolhydraten kunnen beperken. Dus ga voor soep zonder vermicelli en met maar één oog!

Yneke