Suiker slecht voor je buik
Ik sprak afgelopen week Joris Peters, verpleegkundig specialist maag-, darm- en leverziekten voor een artikel over maagdarmklachten bij duursporters voor het tijdschrift Fiets.
Hij vertelde me dat naast roken en alcohol de meeste leefstijlgerelateerde klachten ontstaan door koolhydraten. De meeste mensen kunnen blijkbaar niet zo goed tegen een overmaat aan zoetigheid, gebak, koek en vooral frisdranken. Met name zoetigheid leidt in combinatie met veel, vaak en snel, tot maagdarmklachten.
Fructose-intolerantie
Wat veel mensen niet weten is dat vooral fructose problemen geeft. Fructose wordt passief opgenomen in je maagdarmkanaal en dat maakt de opname trager dan glucose. Veel van onze fabriekzoetigheid wordt gezoet met fructose in de vorm van HFCS (High Fructose Corn Syrup) Ook fruit bevat fructose (en glucose) maar over het algemeen is de hoeveelheid minder. Druiven, die toch erg zoet zijn, bevatten maar 8 procent fructose. Ananas bijvoorbeeld rond de 2 procent. Daarnaast zorgt de zogenaamde foodmatrix van fruit (wat er om de fructose heen zit aan voedingsstoffen en vezels) dat er minder problemen ontstaan. Tenzij je een kilo pruimen verorbert. Rond de veertig procent van de Nederlanders kan minder goed tegen fructose.
HFCS in fabrieksproducten
Met name gezoete fabrieksproducten bevatten HFCS. Bijvoorbeeld in frisdrank, roze koeken en ander gebak. Het goede nieuws is dat het hier minder dramatisch is dan in de VS waar geen brood zonder HFCS te vinden is. (Want het maakt het brood ook nog eens langer houdbaar)
Een ander verschil is dat in de VS vooral HFCS90 wordt gebruikt met 90 procent fructose. In Nederland gebruikt met vooral HFCS55 en HFCS42 (55 en 42 procent fructose). Dat maakt het in Europa ongeveer gelijk aan gewone tafelsuiker. Die bevat namelijk ook voor 50 procent fructose….