Stress en afvallen

Daphne snapte er niks van. Ze vertelde me dat ze al enkele weken bezig was om gezond te eten. Drie keer per dag en gewoon goed spul. Veel groente, bonen, noten, quinoa en af en toe een stukje vis en wat volle zuivel. En sinds 1 januari dronk ze geen druppel alcohol meer. Maar het afvallen lukte helemaal niet. Hoe kon dat nou?

Klaar voor kerst

Ze was net verhuisd naar een ruimer huis met een kamer extra en wilde gewoon goed beginnen op haar nieuwe plek. Eigenlijk had ze voor de kerstdagen alles in haar nieuwe huis af willen hebben. Maar ze heeft tussen de feestverplichtingen door lopen schuren en verven. Ze had nog geen tijd gehad om te sporten maar wandelde nu wel wat verder naar het station. Ze deed gewoon heel erg haar best. Ondanks het feit dat het ook beredruk is op haar werk de laatste maanden. En eigenlijk al veel langer. En dan kwam die verhuizing er nog bij.

Stress is gezond

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen. Daphne heeft last van stress. Sommige mensen vallen af van stress. Maar wanneer het wat langer duurt kunnen je stresshormonen dit ook flink tegenwerken. In principe is stress is gezond. Tenminste, als je alert moet reageren en daardoor voorkomt dat je met je niet onder een auto loopt. Die acute stress maakt dat je supersnel adrenaline aanmaakt waardoor je op tijd kunt reageren. Nog minutenlang is je hartslag verhoogd. Je hart zit, bij wijze van spreken, in je keel. Bij een acute stress-reactie valt je hongergevoel even weg. Niet zo gek als je moet vechten of vluchten.

Tegelijkertijd wordt er ook cortisol geproduceerd. Cortisol zorgt voor een respons op deze stress en maakt dat je lichaam energie produceert om weer terug te keren uit de vlucht- of vechtreactie van adrenaline.

Zonder cortisol kan niet

We kunnen niet zonder cortisol. Wanneer je wakker wordt zorgt cortisol ervoor dat je bloeddruk omhoog gaat en dat je zin krijgt in de dag en in je ontbijt. Het regelt je vet- en suikerstofwisseling en remt ontstekingsreacties af.

Wanneer er echter langdurige of chronische stress is, blijft de productie van cortisol hoog en wordt dit nuttige hormoon vervelend. Cortisol verhoogt je snacktrek en zorgt voor een herverdeling van vet. Je krijgt meer vet in je buik. Het bevordert gewichtstoename maar maakt ook dat je moeilijk bij je vet kunt om het te verbranden. Je ziet dit soms bij slanke sporters. Ze trainen heel veel maar houden een stressbuikje.

Bovenkamer

Daphne snapte wat ze moest doen. Die drukte op het werk zou niet veranderen. Wel zou ze met een beetje oefenen wellicht, beter haar grenzen kunnen bewaken en wat minder overuren maken. En die nieuwe gordijnen in haar huis konden wel even wachten. Net als het in orde brengen van haar logeerkamer. Prioriteit lag nu bij het zoeken van een nieuwe sportschool. Want lekker sporten was niet alleen goed voor haar buikje maar vooral voor haar bovenkamer!

Yneke

 

Adrenaline
  • Acute stress
  • Vecht en vluchtreactie
  • Glucose komt vrij voor energie, bloeddruk stijgt, vermindering bloedtoevoer naar darmen, verhoogde alertheid.
  • Eetlust verdwijnt
  • Energieverbruik gaat omhoog
  • Cortisol normaliseert deze reacties
  • Bewegen helpt de adrenaline omlaag brengen
Cortisol
  • Cortisol maak je altijd aan volgens je bioritme
  • In de ochtend zorgt cortisol ervoor dat je op kunt staan
  • Cortisol reguleert bloeddruk en vet- en suikerstofwisseling
  • Cortisol zorgt voor trek
  • Cortisol remt ontstekingsreacties (Denk aan de crèmes met corticosteroïden bij eczeem)
  • Cortisol zorgt voor een herverdeling van vet wat een negatief effect heeft op buikvet.
  • Buikvet zelf zorgt weer voor meer cortisol