Saxenda op je bord

Obesitasmedicatie

Er is een run op middelen als Saxenda door mensen die willen afvallen. Saxenda of Liraglutide verhoogt het gevoel van verzadiging en vermindert het gevoel van trek en honger. Dat doet Saxenda doordat het een GLP-1 analoog is. Voor de behandeling van obesitas berust de werking van Saxenda op de activering van de GLP-1-receptor.

Scootertjes

Saxenda is nu zo populair dat de scootertjes die voorheen door de steden scheurden met blauwe pilletjes of lachgas, nu Saxenda op bestelling schijnen te leveren aan mensen met een paar kilo overgewicht. Er zijn dan ook regelmatig tekorten aan Saxenda en vergelijkbare medicijnen.

GLP-1

GLP-1 is een incretine, een hormoon dat door de darm wordt aangemaakt. Incretines zijn hormonen die de alvleesklier aanzetten tot de afgifte van insuline. GLP-1 vertraagt het ledigen van de maag en vermindert de eetlust.

Als je koolhydraten eet, wordt GLP-1 afgegeven aan het bloed. Vervolgens geeft GLP-1 samen met glucose een signaal aan de alvleesklier om insuline af te geven. Mensen met diabetes type 2 maken te weinig GLP-1 aan.

GLP-1 zorgt er dus voor dat na een maaltijd voldoende insuline afgegeven wordt, zodat glucose goed door de lichaamscellen kan worden opgenomen. Ook zorgt GLP-1 ervoor dat tijdens het eten eerder een verzadigd gevoel ontstaan, waardoor de neiging om te eten afneemt.

Meer incretines in de darmen

Er zijn meer incretines die de alvleesklier aanzetten tot de afgifte van insuline. In het begin van je darmen zitten incretines die afgegeven worden door snellere suikers. Hierdoor zorgen deze incretines voor hogere pieken van insuline. GLP-1 zit verder in de darmen waar de langzame koolhydraten op inwerken. GLP-1 vertraagt nog eens verder door het ledigen van de maag te vertragen en de eetlust te verminderen.

Voeding en GLP-1

Het maakt dus uit wat je eet. Met wat er op je bord ligt heb je dan ook invloed op de GLP-1 receptor. Wanneer je kiest voor minder bewerkte en langzame koolhydraten dan stimuleer je de productie van GLP-1. Langzame koolhydraten zitten bijvoorbeeld in groente, langzaam gerezen desembrood en volkoren Fries roggebrood met hele korrels. Maar ook in bijvoorbeeld peulvruchten. Een bordje bruine bonen doet eigenlijk een beetje hetzelfde als Saxenda. Stuk goedkoper!

Yneke