Over tijd en inspiratie

Nog even en dan begint 2023. En hoewel ik vaak heb beweerd dat ik niet zo van de goede voornemens ben, maak ik tussen kerst en begin januari de tijd om eens na te denken over 2023. Wat wil ik anders in 2023? En welke tussendoelen heb ik de eerste maanden om dat te bereiken?

Stap 1 is tijd vrijmaken. Dat is nog best lastig. Als ik niet heel goed oplet, ben ik vooral bezig met de waan van de dag en het leegkrijgen van mijn mailbox.

De afgelopen weken heb ik me daarom al luisterboekend door GRIP van Rick Pastoor en Getting Things Done van David Allen gewerkt. Voor velen voor jullie wellicht oude koek. Maar door het nog eens te horen ga ik nu al anders om met mijn mail. Bekende regel is bijvoorbeeld: ‘alles wat niet meer dan 2 minuten kost, doe het meteen.’

En omdat er tussen kerst en begin januari geen lessen staan gepland kan ik dan twee volle dagen plannen om losse eindjes op te ruimen en meteen terug te blikken. Tijdens mijn achterstallige kilometer-administratie loop ik nog eens door al die mooie (en minder mooie) momenten van 2022. Ik heb er nu al zin in! Net zoals in het opruimen van mijn map met foto’s. De allermooiste laat ik afdrukken, en die hang ik naast andere lievelingsfoto’s in de hal. En zo volgt dan als vanzelf stap 2: stilstaan bij wat ik nu echt belangrijk vind voor volgend jaar. Terugkijken maakt vooruitkijken makkelijker.

Volgende week ga ik er eens goed voor zitten; nadenken over wat de moeite waard is om in 2023 door te zetten. En er concrete doelen aan te plakken voor de eerste maanden. En ook: wat gaat me helpen om die doelen eens anders te benaderen? Wat ik nú al weet, is dit:

  1. Ik ben heel erg voor nieuwe dingen leren. Uit mijn comfortzone, daar gebeurt het. In 2022 heb ik het kitesurfen weer opgepakt bijvoorbeeld en toen ik ’s ochtends begon met koud douchen, was mijn comfortzone héél ver weg. Nu wil ik mijn dag niet meer anders starten. Dus: wat ga ik voor leuks en spannends doen, de komende maanden? In ieder geval de ACT-training die start op 6 februari. Ik doe mee. Als student natuurlijk.
  2. Wat ga ik komende maanden niet doen? Waar word ik eigenlijk niet zo blij van? Wat gaat er gebeuren als ik 3 maanden niet Netflix of op Instagram zit? Wat gebeurt er als ik alle notificaties op mijn telefoon uitzet? Of geen alcohol drink? Ik denk dat ik niet met alles wil stoppen. Maar de eerste maanden van 2023 eens iets niet doen… Ik ga er volgende week op broeden en ben nu al benieuwd welke inzichten mij dat volgend jaar geeft.
  3. En al terugkijkend.. Hoe staat het met mijn to-do lijst van 2022? Wat maakt dat ik sommige taken al heel lang voor me uitschuif? Er staan zelfs nog acties op van 2021 zoals kleding op Vinted zetten. Wat gaat er gebeuren als ik die hele not-done-lijst lekker leeghaal? En wat gebeurt er als ik het nu gewoon eens allemaal wél doe? Wat moet er echt eens geregeld worden en kost vast minder tijd dan ik dacht, zoals die telefoonverzekering opzeggen?

En natuurlijk ga ik in de rustige weken tussen kerst en oud en nieuw ook aan de slag met de stapel boeken op mijn nachtkastje. Wat goede films kijken die al wat langer op mijn lijstje staan en met vriendinnen afspreken. Bedenken met wie ik het komende jaar zou willen samenwerken of welke onderwerpen interessant zijn voor AVLEG. Maar vooral ook de tijd nemen om te lummelen. Want lummeltijd is niet alleen hersteltijd maar de beste ideeën ontstaan op momenten dat je het niet verwacht.

Ik wens je fijne en inspirerende feestdagen!

Yneke