Online Debat ‘Plantaardige voeding voor dokters’

Op woensdagavond 15 maart 19:00 start het debat over plantaardige voeding voor dokters. Moeten we voor onze gezondheid en onze planeet helemaal naar een plantaardig dieet? En moeten ziekenhuizen en zorgpersoneel een voorbeeldrol pakken? Of zijn er ook argumenten voor het eten van dieren? Tussen 19:00 en 21:00 kun je meediscussiëren over dit relevante onderwerp!

Orthopedisch chirurg Patrick Deckers van Caring Doctors gaat in debat met Stephan Peters van NZO over de transitie naar een hoofdzakelijk plantaardig voedselsysteem.

Patrick Deckers: “Het is toch raar dat patiënten met darmkanker een rundersaucijs kunnen bestellen in het ziekenhuisrestaurant. Terwijl we weten dat rood vlees kanker kan veroorzaken." De ziekenhuizen hebben een voorbeeldfunctie, zegt de arts, en daarom richt hij zich speciaal op een plantaardig ziekenhuismenu.
Stephan Peters vindt dat gezondheid van de patiënt altijd leidend moet zijn en om die reden valt er volgens hem genoeg tegen een plantaardig ziekenhuismenu in te brengen.

Aanmelden>>

Sprekers

Patrick Deckers: Orthopedisch chirurg en oprichter van Caring Doctors. Dit is een collectief van artsen en andere zorgprofessionals, dat een transitie gaat bewerkstelligen weg van ons huidige destructieve dierlijke voedsel systeem. Voor mens, dier en natuur. Caring Doctors willen de noodzakelijke transitie naar een hoofdzakelijk plantaardig voedselsysteem bewerkstelligen, conform het EAT Lancet en IPCC rapport.

De visie van Patrick: Ons huidige dierlijke voedselsysteem is om drie hoofdpijlers onhoudbaar voor mens, dier en natuur:

  • gezondheidsschade door welvaartsziekten, antibiotica resistentie en verhoogd risico op zoönosen.
  • milieuschade door de impact van de intensieve veehouderij op oa de biodiversiteit, aarde opwarming, landbouwschade door oa ontbossing en pesticiden, stikstof uitstoot, fosfaat uitstoot (eutrofiëring)
  • voedselonzekerheid richting tien miljard mensen; bijna 80% van de landbouw wordt nu ingezet voor veeteelt of voer voor veeteelt en genereert maar 18 % van onze energetische behoefte.

Stephan Peters: Manager voeding en duurzaamheid bij de Nederlandse Zuivel Organisatie. Daarvoor: Manager Kennis bij het Voedingscentrum en productontwikkelaar klinische voeding bij Nutrmico Research.

De visie van Stephan op ‘plantaardige voeding voor patiënten’: Bij jongeren, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een ziekte geldt te allen tijde dat gezondheid leidend moet zijn in de voeding. De default is dan ook de meest optimale voeding die de gezondheid dient. Er moeten geen compromissen worden gedaan aan de gezondheid door invloed van andere agenda’s. Tenzij de patiënt dat natuurlijk zelf anders wil. Keuzevrijheid moet er wel zijn.

Yneke Kootstra: voedingskundige en moderator deze avond. Ooit oprichter van de Bruine bonenbende kent ze de trucs van plantaardig eten maar ook de voor- en nadelen van een plantaardige voeding.

Doelgroep

leefstijlartsen, dietisten en leefstijlcoaches

Programma

19:oo Start en introductie sprekers

19:10 Patrick Deckers over plantaardige voeding in ziekenhuizen

19:35 Stephan Peters over de argumenten tegen een compleet plantaardige voeding

20:00 Discussie en vragen met moderator Yneke Kootstra

21:00 Afsluiting

Deelname is gratis

Aanmelden>>