Minder last van ‘Cravings’

Minder last van honger en ‘cravings’ met het ketodieet?

Eén van de zaken waar ik bang voor was toen ik startte met het ketodieet, blijkt juist positief uit te pakken. Deze maand volg ik 2 jaar het ketodieet. Voor mijn gezondheid. Omdat ik veel beter voel in ketose*. En omdat ik nauwelijks meer last heb van migraine….

Maar dat geldt voor mij. En er mag nog veel meer onderzoek gedaan worden naar hoe dat werkt en voor anderen om mij heen te bevestigen dat het meer is dan N=1…

Restrictief dieet en eetbuien

Maar wanneer je mij verteld had dat ik al twee jaar zonder problemen een restrictief dieet zou volgen had ik je voor gek verklaard. Mijn ervaring is namelijk dat in de afgelopen 40 jaar het uit de hand liep zodra ik met een dieet te veel focus op mijn voeding kreeg. Ik kreeg onbedwingbare trek in voedsel wat niet was toegestaan in het dieet en sloeg door naar eetbuien. Zodat ik snel weer stopte. Daar moet ik bij vertellen dat ik niet hoefde af te vallen dus de onbedwingbare trek kwam niet door een energietekort. Dus tja, het ketodieet was wel een uitdaging voor mij.

Minder 'Cravings'

Maar ik ervaar minder cravings en honger dan ooit. Ik taal niet meer naar Bossche bollen van De Groot of chocoladekoekjes. Geen neiging meer om bij de benzinepomp een Magnum te halen of een zak Engelse drop leeg te eten. Maar dat geldt voor mij. Ik was dan ook heel benieuwd naar de ervaringen van de deelnemers aan de E-learning ‘Ketogeen voor iedereen’.

Zelf ervaren

Rond kerst ben ik gestart met de E-learning ketogeen voor iedereen. Het doel van deze E-learning is om meer kennis te delen over de voor- en nadelen van het ketodieet. Maar vooral zodat deelnemers zelf ervaren hoe het werkt en wat het voor je kan doen.

Stelling

Met een klein groepje startte ik en heb ik de reis van 7 weken bijna voltooid**. Inmiddels is de groep 143 deelnemers groot! Rond dag 40, als de deelnemers ongeveer 4,5 week het ketodieet volgen vraag ik naar de ervaringen. Eén van de vragen die ik stel is in hoeverre zet het eens zijn met de stelling:

‘Ik heb minder last van honger en cravings’

De 15 mensen die daar inmiddels zijn beland en hun ervaringen hebben gedeeld laten een zeer positief resultaat zien. Van de 15 mensen zijn 12 mensen het eens met de stelling. Voor twee deelnemers is het niet van toepassing en 1 persoon is het er niet mee eens.

Dit is opvallend omdat mensen die een dieet volgen er na 3 weken de brui aan geven. Na 4,5 week ervaren dat je juist minder last hebt van cravings vind ik dan ook heel positief en bevestigt mijn eigen idee over wat maakt dat het ketodieet voor mij zo goed werkt.

Verklaring voor minder 'Cravings'

De verklaring is dat met name suikers,  (snelle) koolhydraten en sterk bewerkt voedsel zorgen voor onbedwingbare trek. Wanneer je die schrapt in je dagmenu ervaar je na enkele dagen tot weken dat de behoefte aan brood, koek, chips, pasta en andere koolhydraatrijke producten verdwijnt. Leek me onmogelijk. Maar mijn ervaring zie ik bevestigd door het grootste deel van de mensen die op dag 40 is beland.

Kanttekening

Ik geef graag een kanttekening. De mensen die na 4,5 week de E-learning volgen zullen over het algemeen positiever zijn dan mensen die na 3 weken afhaken. Ik weet nog niet precies wie er is afgehaakt maar dat lijken er weinig. Ongeveer de helft van de mensen die meedoen vinden een paar kilo gewichtsverlies meegenomen. Maar afvallen is voor de meeste mensen niet het hoofddoel.

Wat is jouw ervaring met het volgen van een dieet en cravings? Ik hoor het graag!

Yneke

*Ik weet precies wanneer ik niet in ketose ben en zie dat dan altijd bevestigt door een test met een druppel bloed. Je bent in ketose wanneer je meer dan 0,5 mmol per liter aan ketonen maakt.

** Met alle feedback kan ik de reis voor nieuwe deelnemers nog beter maken.