‘Maagverkleining is goed voor het brein’

Het stond er echt: een maagverkleining is goed voor het brein.

Onderzoekers publiceerden (1) dat een maagverkleining een gunstig effect heeft op de doorbloeding van de hersenen. Deelnemers rapporteerden na de ingreep minder depressieve symptomen, minder medicijngebruik en minder ontstekingen. Wauw, denk je dan als bijna zestiger. Doe mij ook maar zo’n ingreep!

Even later krijg ik een ander artikel onder ogen. Men vindt een verband tussen jicht en het krijgen van hart- en vaatziekten(2). 20 procent van 150.000 patiënten met jicht ontwikkelde een hart- en vaatziekte, tegen 15 procent van de mensen zonder jicht. Patiënten met jicht hadden ook vaker andere gezondheidsproblemen zoals een hogebloeddruk. Onduidelijk was volgens de onderzoekers wat de onderliggende oorzaak was….

En nog een keertje wauw. Jicht is een vervelende en pijnlijke aandoening waarvan we al eeuwen weten dat je leefstijl van grote invloed is. Overgewicht en een bourgondische leefstijl met veel eten en overmatig drankgebruik laat jicht opvlammen. En laat diezelfde leefstijl nu ook leiden tot bijvoorbeeld een hoge bloeddruk en een groter risico op hart- en vaatziekten.

Terug naar die maagverkleining, de onderzoekers toonden aan dat de ingreep leidde tot een significant lagere BMI, meer fysieke activiteit en nog meer voordelen zoals een betere bloeddruk en minder depressieve symptomen. Daarmee valt eenvoudig de conclusie te trekken dat iedereen met een te hoge BMI een maagverkleining verdient toch?

Ik denk natuurlijk veel te simpel en het is goed dat er onderzoek wordt gedaan naar aandoeningen. Ik gun iedereen een ingreep of verlichting van klachten. Maar ik ben toch niet de enige die constateert dat niet de maagverkleining de klachten verbetert en jicht het risico op hartziekten verhoogt?

De maagverkleining leidt tot een lager gewicht en meer fysieke activiteit waardoor klachten verminderen en patiënten zich beter voelen. En jicht is een gevolg van een leefstijl die ook leidt tot een grotere kans op hart- en vaatziekten.
Er is veel te weinig aandacht voor de route naar overgewicht, jicht en al die verschillende aandoeningen zoals depressie, erectiestoornissen, hoge bloeddruk, diverse soorten kanker, hart- en vaatziekten.

Metabole verstoring met een lagere gevoeligheid voor insuline leidt namelijk niet alleen tot diabetes type 2 maar tot volgens sommige artsen en wetenschappers wel tot meer dan 80 procent van alle aandoeningen waarmee mensen bij de huisarts komen. Toch blijven de meeste artsen en onderzoekers denken in de aanpak van die  aandoeningen en symptomen. Terwijl een gezondere leefstijl niet alleen veel aandoeningen voorkomt maar ook kan omkeren.

Want het goede nieuws van het onderzoek naar maagverkleining is dat je op ieder moment in je leven kunt starten met een betere leefstijl waardoor je niet alleen minder klachten krijgt maar ook je kwaliteit van leven verbetert.
Laten we daar met zijn allen meer energie (en geld) in steken.

Yneke

 

1 Custers E, Vreeken D, Kleemann R, et al. Long-Term Brain Structure and Cognition Following Bariatric Surgery. JAMA Netw Open. February 2024

2 Lyn D Ferguson, Geert Molenberghs, et al. Gout and incidence of 12 cardiovascular diseases: a case–control study including 152?663 individuals with gout and 709?981 matched controls. The Lancet Rheumotology. March,2024

Download metabole gezondheidsboom