‘Kwestie van iets meer bewegen en wat minder eten’

Te dik? Toch gewoon een beetje meer bewegen en je bord wat minder vol scheppen?

Er zijn nog steeds heel veel mensen, van je buurman tot artsen die beter zouden moeten weten, die denken dat je overgewicht aan jezelf hebt te danken. En helaas is dat overgewicht zichtbaar dus heb je dagelijks te maken met mensen die daar wat van vinden. En kom je nog veel meer situaties tegen die onaangenaam zijn. Van te krappe stoelen tot een afwijzing bij een sollicitatie omdat je niet representatief bent voor het bedrijf. Te zwaar zijn geeft stress….

Stress is gezond

Stress is gezond. Tenminste, als je alert moet reageren en daardoor voorkomt dat je tijdens het oversteken onder een auto belandt. Die acute stress maakt dat je heel snel adrenaline aanmaakt waardoor je snel kunt reageren.

Stress en cortisol

Langdurige stress is minder gezond. Het maakt dat je voortdurend veel cortisol aanmaakt.We kunnen niet zonder cortisol. Wanneer je wakker wordt zorgt cortisol ervoor dat je bloeddruk omhoog gaat en dat je zin krijgt in de dag en in je ontbijt. Het regelt je vet- en suikerstofwisseling en remt ontstekingsreacties af.

Snacktrek

Voortdurend te veel aan cortisol verhoogt echter je snacktrek en zorgt voor een herverdeling van vet. Door de herverdeling van vet worden je ledematen dunner en je buik en wangen dikker.Dat die buik dikker wordt is dubbel pech. Want intern buikvet, rond je organen, maakt ontstekingsstoffen aan en triggert weer de aanmaak van cortisol. Uit onderzoek van hoofdharen blijkt dat mensen met een BMI van boven de 30 (obesitas) veel meer cortisol produceren dan mensen met een BMI beneden de 30.

Vicieuze cirkel

Op die manier leidt chronische stress tot een gewichtstoename.  En die gewichtstoename, met name door buikvet, leidt ook weer tot stress. Niet alleen door de aanmaak van cortisol maar ook omdat mensen met overgewicht gestigmatiseerd worden. Daarnaast hebben ze ook vaker pijnklachten. Pijnklachten verhogen ook weer de cortisolproductie. Op deze manier ontstaat een vicieuze cirkel van stress en gewichtstoename.

Minder buikvet

Deze vicieuze cirkel doorbreken is lastig. Meer bewegen zou een sleutel kunnen zijn. Bewegen, zeker in een groene omgeving, heeft een stressverlagend effect. Regelmatig bewegen heeft ook een goede invloed op de vermindering van buikvet. Een onderzoek laat zien dat een uur per dag bewegen gedurende drie maanden leidt tot 30% minder buikvet bij mensen met een te hoge BMI.

Heeft die buurman van hierboven toch een beetje gelijk.

Yneke