Keto en eetverslaving

Zwaktebod

Het duurde even voor ik dit durfde opschrijven. Want om jezelf als ervaringsdeskundige neer te zetten is soms ook een zwaktebod. Een extra argument om anderen  te laten zien dat je weet waar je het over hebt.

Eetverslaafd

Maar het leek me toch relevant. En toch voel ik schroom omdat het naast bovenstaande ook moed van me vraagt. Ik ben namelijk vanaf mijn 16e jaar bijna tien jaar eetverslaafd geweest en dat is een vieze verslaving. Het begon met weinig eten omdat ik wat aankwam. En met de kennis die ik toen had, was het gevolg dat ik veel te weinig ging eten. En daardoor snel weer doorsloeg.

Vreetbuien

Dat werd van kwaad tot erger waardoor ik van vreetbui naar vreetbui ging. Lichter werd ik niet en daardoor leerde ik na een tijdje om het er weer uit te gooien. Ik werd steeds beter in het verbergen van vreten en weer kotsen. Want hoe netjes ik het ook wil opschrijven, daar kwam het op neer. Niemand wist het en dat maakte dat ik het jaren kon volhouden.

Lege maag

Jarenlang bestond mijn dag uit studeren of werken en net doen alsof ik een normaal eetpatroon had met twee volkoren boterhammen met kaas. Maar ondertussen was ik de hele dag bezig met wat ik in de supermarkt zou aanschaffen om me thuis te laten gaan. Me vol eten om pas de rust te voelen als mijn maag weer leeg was. Op sommige dagen gebeurde dit tot vijf keer toe.

Craving

Het was een verslaving die lijkt op de craving van een cocaïneverslaafde leerde ik later bij de afkickkliniek waar ik werkte. Ik kreeg deze de boulimia er pas onder toen ik hardop durfde toegeven dat ik een probleem had. Ik heb het aan mijn meest dierbaren verteld. Toen ik ging samenwonen en verhuisde heb ik besloten dat ik in mijn nieuwe huis nooit meer zou overgeven. Pas toen kwam er meer rust en regelmaat in mijn leven.

Huiverig

Waarom vind ik het relevant om dit te vertellen? Omdat het me heel huiverig maakte om een nieuw dieet te gaan volgen. Nieuwe restricties en er weer dagelijks mee bezig zijn, zou mogelijk een trigger voor me zijn. Ik was bang om weer door te slaan.

Ketodieet?

Toch ben ik bijna twee jaar geleden gestart met het ketodieet en heb ik nog nooit een dag spijt gehad. Ik was bang dat ik niet zonder brood zou kunnen bijvoorbeeld. Bang om daardoor weer door te slaan. Maar door in ketose te zijn heb ik niet alleen mijn migraine onder controle maar is er ook nooit een onbeheersbare drang naar krentenbollen met boter, Ben & Jerry’s ijsbekers, chocolate chipcookies of naturel chips.

Rust

De grote vraag is natuurlijk of mijn stofwisseling gevoelig is geworden door de hoge suikerpieken afgewisseld met flinke dalen door het er weer uitgooien. Ik had vroeger namelijk regelmatig een hypo. Maar misschien was het ook andersom. Ben ik  gevoelig voor koolhydraten en kreeg ik daarom vreetbuien. Vanaf mijn dertigste kreeg ik controle over mijn eetpatroon door goed en vooral onbewerkt te eten. Maar sinds ik het ketodieet volg is er nog meer rust.

Sceptisch

Recente casusbeschrijvingen laten zien dat ik niet de enige ben. In diverse podcasts kun je ook luisteren naar anorexiapatiënten die weer in gewicht toenemen en controle ervaren door in ketose te zijn. Hopelijk komt er meer onderzoek om ook de sceptici te overtuigen dat het ketodieet niet zo maar een dieet is maar een manier om eetverslaving aan te pakken. Van boulimia tot anorexia.

Yneke