Hoe de opleiding hormooncoach bij de Academie kwam

Wat krijg je als je liefde voor leefstijlcoaching en wens voor educatie over vrouwelijke hormonen samenbalt? Met die energie kwam Ingrid Roeffen naar de Academie met de wens voor de opleiding Hormooncoach.

Vanaf 4 november 2024 biedt de Academie de opleiding Hormooncoach  voor leefstijlcoaches aan, op initiatief van Ingrid Roeffen van Women Empowerment@Work. Zij  is van origine fysiotherapeut, heeft een achtergrond in diverse managementfuncties en volgde in 2020 de opleiding tot leefstijlcoach bij de Academie. Waarom zijn Hormooncoaches zo hard nodig en wat maakt dat Ingrid voor de Academie kiest? 6 vragen en antwoorden aan Ingrid.

1)             Waarom is de nieuwe opleiding Hormooncoach nodig?

"Vanuit mijn samenwerking met gynaecologen hebben we veel lezingen georganiseerd over de impact van leefstijl en vrouwelijke hormonen, gedurende verschillende fase in het leven. Waar ik ook kom en met wie ik ook praat, overal hoor ik vrouwen zeggen:

“Had ik dit maar eerder geweten!” Dat had me zoveel meer inzicht en zelfregie gegeven!"

In de overgang gaan vrouwen zelf vaak op zoek naar informatie. Niet iedereen gaat naar de huisarts, maar zoekt ook naar informatie via social media. Bronnen met niet altijd volledige informatie. Vaak pseudowetenschap in plaats van wetenschap. Vrouwen proberen van alles en hebben onnodig veel, vaak en lang last van allerlei klachten. Niet alleen van slaapproblemen en opvliegers, maar ook van andere klachten.  Gewrichtsproblemen, vermoeidheid en ook psychische klachten, zoals een opgejaagd gevoel.

Onze missie is om zoveel mogelijk vrouwen snel en goed te helpen door middel van de juiste informatie, zodat door zelfinzicht meer zelfregie ontstaat en vrouwen uiteindelijk de beste versie van zichzelf worden. In eerste instantie met informatie over leefstijlaanpassingen en waar nodig ook met andere praktische adviezen. Niet alleen in de overgang, maar in alle levensfases waar hormonale veranderingen een rol in spelen. Ook menstruatie, zwangerschap  zijn belangrijke thema’s. Samen met Yneke Kootstra, directeur van de Academie voor leefstijl en gezondheid streven we ernaar dat elke vrouw toegang heeft tot wetenschappelijk onderbouwde informatie over haar hormonale gezondheid. Kennis waardoor je de juiste beslissing kan nemen over je eigen gezondheid."

2)             Wat voegt die opleiding toe aan de bestaande hormoonadviezen?

“Kwaliteit en onafhankelijkheid. De scholing over hormonale klachten en oplossingen wordt gegeven door gynaecologen en andere experts op basis van wetenschappelijke kennis, praktische ervaring en met een sterk fundament in leefstijlcoaching.  En dat is precies wat de Academie gaat aanbieden.”

3)             En wat hebben vrouwen en leefstijlcoaches eraan?

“Mijn missie is dat de Hormooncoach een vrouw kennis en handvaten geeft, zodat zij weet wat er allemaal mogelijk is, wat dat voor haar betekent en wat ze zelf kan doen om dat voor elkaar te krijgen. En dat start met leefstijl en gedragsverandering. Leefstijlcoaches zijn de professionals bij uitstek die vrouwen kunnen begeleiden bij duurzame gedragsverandering.

Deze begeleiding is niet iets wat je er even bij doet. Leefstijlcoaches die geaccrediteerd zijn bij de BLCN hebben al een flinke opleiding achter de rug met kennis over leefstijl en gedragsverandering én ruime coachervaring. We toppen hun kennis en ervaring op met deze scholing door gynaecologen en experts op academisch niveau. Onafhankelijkheid is daarin een groot goed.

Hormooncoaches krijgen ook door het volgen van deze specialisatie een nóg breder inzicht in het totale palet van medicatie en andere behandelmogelijkheden. En er is zoveel! Neem alleen al de toedieningsvormen. Onderhuids, pleisters, gel, spiraal, pufjes, een combinatie. Hormooncoaches mogen zelf natuurlijk geen medicatie voorschrijven, maar het is van belang om alle kennis in huis te hebben, zodat vrouwen in elk geval verzekerd zijn van high quality informatie zodat zij vrouwen in alle levensfasen goed kunnen begeleiden.”

4)             Hoe kwam je op het idee?

“Ik wilde, vanuit mijn ervaring in verschillende rollen, een bedrijf beginnen in Women’s Health. Toen ik de opleiding tot leefstijlcoach bij de Academie volgde, kwam alles bij elkaar. Ik ben begonnen als fysiotherapeut en heb daarna in allerlei managementfuncties gewerkt, bij een International Women’s Health bedrijf en daarna  ook als Director Customer Experience Benelux bij een Internationaal bedrijf. Bij de Academie heb ik toen de opleiding tot leefstijlcoach gevolgd. Wat mij daar bijzonder intrigeerde was de manier van communiceren waar we in geschoold werden. Coachend en de regie veel meer bij de mensen zelf leggen, om hen zelf te laten bepalen waarom en hoe ze in beweging wilden komen.

Dit heeft geleid tot de oprichting van ons bedrijf WE@W, WomenEmpowerment@Work:  Door educatie ontstaat zelfinzicht, wat leidt tot zelfregie, waardoor vrouwen uiteindelijk de beste versie van zichzelf worden”. Wat bieden we? : Educatie door Gynaecologen op de werkvloer met gebruik van WE@W kennisbank en Womenempowerment Events."

5)             Waarom koos jij voor De Academie?

"Ik zocht kwaliteit, vanuit een wetenschappelijke basis en jarenlange ervaring, met een brede blik en topdocenten. De uitgangspunten van De Academie gaven me volop vertrouwen. Dat Yneke zelf een wetenschappelijke opleiding (Humane Voeding) in Wageningen heeft gevolgd en ook speciale opleidingen en trainingen voor artsen en andere BIG-geregistreerde zorgprofessionals aanbiedt, trok me over de streep. Ik weet zeker: met de opleiding tot Hormooncoach kunnen we vanuit de Academie heel veel vrouwen gaan helpen”

6)             Waar ligt jouw eigen stip op de horizon?

"Onze missie met WE@W is helder: we streven naar een gelijkwaardige en inclusieve werkomgeving waarin toegang is tot wetenschappelijk onderbouwde informatie over hormonale gezondheid.

En voor de opleiding Hormooncoach, het vormt een goed fundament als je na de BLCN geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach, ook de opleiding tot hormooncoach volgt.  Dan maak je het écht het kwalitatieve verschil en ben je zeer waardevol voor veel vrouwen in Nederland. Zeker als je bedenkt dat de docenten van deze opleiding niet alleen een wetenschappelijke basis hebben maar ook ruime praktische ervaring in het werkveld. Wetenschap in plaats van pseudowetenschap.

En om groot te denken. Hoe mooi zou het zijn als deze Hormooncoaches worden vergoed vanuit de basisverzekering en wellicht nog mooier als al vroeg in het onderwijs de biologieles meer informatie geeft over de impact van hormonen. Dat kunnen we zeker niet alleen. Met samenwerking bereiken we tenslotte meer. Ik kijk ernaar uit om met verschillende partijen ons hier sterk voor te maken. We hebben nog genoeg te doen!"

Meer over de opleiding hormooncoach >>