‘Hét Handboek voor de leefstijlcoach helpt me in de praktijk’

‘Hét Handboek voor de leefstijlcoach helpt me in mijn praktijk.’
De winactie in een recente nieuwsbrief van Arts en Leefstijl voor Hét Handboek van de leefstijlcoach was een succes. ‘Het was lastig kiezen uit de mooie motivaties die artsen instuurden,’ zegt auteur Yneke Kootstra. ‘Doorslaggevend was het argument dat het boek helpt om de leefstijlboodschap beter aan te laten komen!’ Inmiddels hebben de drie winnaars Eline Rodenburg, Ellen Kokken en Anne Bakx een boek ontvangen. Hieronder vind je een gedeelte uit hun motivatie.

 

Niet iedereen denkt bij psychiatrie direct aan leefstijl
Een gedeelte van de motivatie van co-assistent Anne Bakx:

“Momenteel ben ik coassistent maar sinds enkele jaren al geïnteresseerd lid van de vereniging Arts en Leefstijl. Na mijn studie wil ik graag de opleiding tot psychiater volgen. Tijdens mijn studie heb ik geleerd en gezien hoe belangrijk leefstijl is voor het algemene gestel van patiënten. En tegelijkertijd zie ik hoe patiënten ermee worstelen om daadwerkelijk leefstijl aanpassingen te maken. En als coassistent zie je hoe specialisten het onderwerp wel aansnijden maar ook hoe slecht dit eigenlijk aankomt bij de patiënt. Je ziet dan extra goed hoe ver de arts soms van de patiënt af kan staan.

Niet iedereen denkt bij psychiatrie direct aan leefstijl en toch is dit een ontzettend belangrijk onderdeel van de zorg voor psychiatrische patiënten. Structuur en een gezonde leefstijl mogen niet missen in de behandeling. Ik denk dat met goede begeleiding in de leefstijl er vaak minder medicijnen nodig zijn. En dat is fijn, want psychofarmaca hebben natuurlijk een enorm scala aan bijwerkingen.

Hoewel dus juist bij psychiatrie de leefstijl zo belangrijk is, is de communicatie soms lastig met patiënten. Om deze reden denk ik dat extra handvatten in leefstijl coaching en begeleiding erg handig is en veel kunnen brengen, juist ook binnen de psychiatrie.”

 

“Leefstijl een breder draagvlak geven”
Een gedeelte van de motivatie van Eline Donker:

"In de periode dat ik in de kliniek gewerkt heb als AIOS interne geneeskunde, maar ook daarvoor als co-assistent, heb ik mij verwonderd dat er zo’n gat zit tussen het leven van de patiënt buiten het ziekenhuis en de behandeling van ziekte waar iemand zich mee presenteert. De aandacht voor het voorkomen van deze ziekte was -vaak door tijdgebrek- een ondergeschoven kindje en op die plek vaak ook ondergeschikt aan de urgentie van de behandeling op dat moment. Dat heeft mij toen al geprikkeld om daar ooit iets mee te doen.

Toen ik een aantal jaar geleden zelf een racefietsongeluk kreeg en in de revalidatie op zoek moest naar de mogelijkheden om je lichaam te ondersteunen in dit proces, merkte ik dat dit voor veel collega-medici onontgonnen terrein is. Daarnaast, als patiënt, realiseerde ik me dat het erg moeilijk om te leren hoe je zelf de regie in de hand kunt nemen voor de gezondheid van je eigen lijf, als je dat niet hebt meegekregen en weet waar je dat moet zoeken.

Hierom ben ik erg geïnteresseerd in ‘het handboek’, om met behulp hiervan de aandacht voor leefstijl een breder draagvlak te geven, en de toepassing te optimaliseren, zowel binnen als buiten de bestaande zorg."

“Heeeeeeeel veel patienten motiveren”
Een gedeelte van de motivatie van Ellen Kokken:

"Afgelopen dinsdag heb ik met plezier naar jullie webinar gekeken; nadat ik daarop geattendeerd werd via de mail van Arts en Leefstijl. Ik ben Ellen Kokken, Huisarts in opleiding en 31 jaar oud. Ik ben geïnteresseerd in leefstijl. Daarom al enkele jaren lid van de vereniging Arts en Leefstijl.  Tamara en anderen artsen inspireren mij. Graag wilde ik in maart 2021 (als ik klaar ben met mijn huisartsenopleiding) direct doorstuderen voor leefstijlarts, om mijn patiënten nog beter te kunnen coachen. Omdat er een zwangerschap 'tussen' is gekomen zal maart 2021 niet haalbaar zijn. Maar met behulp van het boek zou ik zelf al wat meer aan de slag kunnen gaan als voorbereiding op de opleiding.
Zodat deze jonge dokter nog heeeeeeeel veel patienten kan motiveren tot een fijn gelukkig gebalanceerd lekker en sportief leven ? "