Grappig nutteloos

Ig Nobelprijs

Afgelopen week zijn de Ig Nobelprijzen weer uitgereikt voor onderzoek wat grappig nutteloos lijkt. De Ig Nobelprijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt ieder jaar een week voor de bekendmaking van de echte Nobelprijswinnaars uitgereikt.

Deze week kregen onderzoekers die neusharen telden bij lijken de prijs. Net als de Nederlandse onderzoeker die concludeerde dat als verveelde pubers een docent hebben die zich ook verveelt, die verveling nog een graadje erger wordt. Duh…

Lichttherapie

Afgelopen week las ik over een onderzoek waar ik zelf met terugwerkende kracht een Ig Nobelprijs aan zou willen uitreiken. In 2017 ontdekten onderzoekers dat groen licht een langdurig pijnstillend effect heeft. Er wordt nu serieus geopperd dat dit in de nabije toekomst een standaardbehandeling tegen migraine fibromyalgie, artritis, angst en bijvoorbeeld neuropathie wordt.

Daglicht en bioritme

Deze groene lichttherapie doet me denken aan de suggestie dat er daglichtlampen in verzorgingstehuizen opgehangen moeten worden om de oudere bewoners beter te laten slapen. Daglicht houdt het bioritme in het gareel waardoor de oudjes ’s avonds op tijd onder zeil kunnen. Want er is te weinig personeel om ze naar buiten te begeleiden voor ‘echt’ daglicht. Technisch oplossen is goedkoper.

Groen licht en bosbaden

En dat is dat groene licht ook. Want het effect van groen is al heel veel onderzocht. Mensen die dicht bij groen wonen ervaren een betere gezondheid en hebben minder mentale klachten. Wanneer mensen wekelijks meer dan 2 uur in de natuur doorbrengen, heeft dat een positief effect op hun gezondheid en welzijn. Ook voor mensen met een chronische ziekte. Uit onderzoek naar het Japanse bosbaden blijkt dat het bloeddrukverlagend werkt. Zomaar wat voorbeelden. En het klinkt zo plausibel dat nog meer onderzoek bijna grappig nutteloos lijkt.

De regel van 3, 30 en 300

Er ligt ook een advies voor de zogenaamde groene ruimte. De regel van 3, 30 en 300. is Iedereen zou vanuit huis 3 bomen moeten kunnen zien, in een omgeving wonen waar 30 procent van de bodem afgedekt wordt door bomen met binnen 300 meter een park bij je huis.

Dus de suggestie dat groene ledlampen bij een tal van aandoeningen werkt, kun je wat mij betreft lezen als een extra aanbeveling om vaker het bos op te zoeken. En extra bewijs dat niet alleen overheden meer werk moeten maken van die groene ruimte. Als we het over ‘gezond groen licht’ hebben: ‘Licht een tegel, plant een boom!

Yneke

Link naar podcast van Karine van 't Land, MD PhD over het nut van groen, bosbaden en de regel van 3, 30 en 300.

Ze verwijst naar de podcast van wandeldokter en leefstijlarts Frank Greeven.