De festivalganger is een relaxte social diehard

Visual

Ik kreeg een mooie visual van Kenniscentrum Sport en Bewegen onder ogen. Over de invloeden op sport- en beweeggedrag bij jongeren. De ene gaat meer bewegen naarmate ze ouder worden en veel anderen vooral minder. Daar moest ik aan denken toen ik afgelopen weekend op een festival rondliep. Samen met 40.000 andere mensen. Geweldig. Mensen kijken, muziek luisteren, beetje eten en drinken. En nog meer mensen kijken!

Aardbei

En dat mensen kijken lukt vaak niet zonder mijn ‘werkbril’. Dus zag ik bijzonder veel rokende en ‘vapende’ mensen. (Hilarisch, grote opgepompte mannen met veel tattoos op hun brede armen die vapen met aardbeiensmaak. Zoet!) Veel drank maar weinig wangedrag. Vooral veel lieve botsinkjes, leuke gesprekjes bij de waterpunten, grappige teksten op tenten, luifels en shirts en perfect georganiseerde was- en plasmogelijkheden waar ondanks lange rijen, het vooral gezellig wachten was. (“Put your hands up in the air for Utrecht!”)

Vegan fastfood

En uiteraard veel foodtrucks. Waarbij het aanbod voor 50 procent vegan was. Vegan kebab, vegan tortillarolls, vegan hamburgers natuurlijk en vegan oesters. Dat klinkt gezond maar het was vooral fastfood met goede intenties voor veel te veel muntjes.

27.000 stappen

Maar je krijgt me een partij honger van een festival! Ik heb iedere dag afgerond 27.000 stappen gelopen en dat is naast het staan en meedeinen met de muziek toch echt meer dan ik normaal haal. En met mij al die anderen om me heen. En dan ben ik vast een middenmoter.

Beweegcategorieën

Dus even terug naar het Kenniscentrum. Die onderscheidt 4 beweegcategorieën onder jongeren:

  1. De Diehards die bewegen voor de gezondheid en dat 3-5 keer doen per week.
  2. De Socials, die bewegen voor het plezier in teamsport wat vaak niet meer lukt als ze ouder worden
  3. De Perfectionisten die weliswaar willen bewegen voor hun gezondheid maar niet gemotiveerd zijn (school is belangrijker)
  4. De Relaxers die niet gemotiveerd zijn, net als de mensen in hun omgeving
Relaxt en sociaal

Maar er mist dus een belangrijke categorie. De Relaxte en Social Diehard. Of anders gezegd de festivalganger. Die echt wel wil bewegen. Als er maar goede muziek is en veel vrienden om hem heen. Die veel ongemak voor lief neemt zoals lekke matjes, pijnlijke voeten, natte slaapzakken, aangebrand eten en een kater in de ochtend als er maar gezelligheid is en af en toe een boterham pindakaas. En dus vooral muziek. Veel muziek!

Yneke

De visual:

Infographic-Van-vmbo-naar-mbo-de-invloed-op-sport-en-beweeggedrag