De eigen leefstijl van de zorgprofessional

Het klinkt zo logisch....
Bezig zijn met je eigen leefstijl maakt dat je makkelijker het gesprek erover aangaat. Zorgprofessionals die namelijk zelf bezig zijn met hun gezondheid, vinden het gemakkelijker om leefstijl te bespreken met hun patiënten!

Ik vertel dit vaak aan de artsen bij ons in de opleiding 'Leefstijlcoaching voor artsen' van Academie voor Leefstijl en Gezondheid. Want in de eerste module gaan alle studenten met hun eigen leefstijl aan de slag. Met als motto dat ook als je al heel tevreden bent over je leefpatroon, er altijd wat valt te verbeteren. Bijvoorbeeld meer ontspanning in je dag brengen of wat vaker 'het groen' opzoeken.

Waar je dan als student van leert is niet wat de verbetering in je gedrag doet. Dat is bonus. Maar vooral de ervaring hoe de gedragsverandering gaat is waardevol. Hoe lastig dat soms is. Of welke belemmerende gedachten je tegenkomt.
In de lessen gaan studenten elkaar erop coachen: vragen stellen die leiden tot meer inzicht en je vaak een stap verder helpen in jezelf leren kennen als het gaat om je eigen leefstijl.

Het gevolg is dat je niet alleen zelf al in de eerste module een start maakt met je persoonlijke ontwikkeling, maar ook meer begrip en empathie krijgt voor al die patiënten die eigenlijk ook gebaat zijn bij een leefstijlverandering. Logisch toch?

Wiepke Cahn, Jeroen Deenik en Lisanne Koomen hebben het onderzocht onder mental healthcare professionals en inderdaad aangetoond. (artikel) Hun bevindingen:

  • Zorgverleners die hun levensstijl belangrijk vinden, die fysiek actiever zijn,
    vrouwen, en zorgverleners met een verpleegkundige achtergrond, gaan vaker het gesprek over leefstijl aan en verwijzen meer door.
  • Vergeleken met huidige rokers adviseren zorgverleners die nooit of vroeger gerookt hebben vaker patiënten te stoppen met roken.
  • Deze studie geeft aan dat de persoonlijke leefstijl van zorgverleners
    invloed heeft op hun gesprekken over leefstijl.

Yneke Kootstra

INVLOED VAN EIGEN LEEFSTIJL BEHANDELAAR OP ADVISERING EN DOORVERWIJZING VOOR LEEFSTIJLVERANDERING