Nicole Philippens over CooL en de verschillen tussen de GLI’s

AVLEG-docent beweging Nicole Philippens3 gecombineerde leefstijlinterventies

Vanaf 1 januari 2019 worden 3 gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) vergoed vanuit de basisverzekering. De 3 GLI's die vergoed worden zijn CooL, Slimmer en Beweegkuur. In een interview met SportknowhowXL zegt Nicole Philippens over de nuanceverschillen tussen deze GLI's: "CooL wordt meestal door één persoon, de leefstijlcoach, geboden, terwijl de andere interventies meer met teams werken. Binnen CooL kijk je zeker naar voeding en beweging, maar we pakken veel meer mee. Ontspanning en slaap zijn bijvoorbeeld eveneens belangrijk."

Leefstijlcoach legt in CooL verantwoordelijkheid bij cliënt

Fysiotherapeuten en diëtisten die ook aan de slag willen met CooL mogen het programma in de rol van leefstijlcoach niet zonder meer binnen de basisverzekering aanbieden. Volgens Nicoles bestaan er veel verschillen tussen de fysiotherapeut en leefstijlcoach. Fysiotherapie is vooral curatief. Je hebt een probleem en daar werk je aan binnen de fysiotherapie. De leefstijlcoach - het woord zegt het al – is veel meer een coach die de keuze echt bij de cliënt legt. Je kiest als cliënt zelf waar je mee aan de slag gaat, in elk geval bij CooL. Bij de fysio kom je meer met een concrete vraag.” Volgens Nicole is een leefstijlcoach veel meer een coach die de keuze echt bij de cliënt legt.

Nicole is niet alleen docent bewegen bij de Academie voor Leefstijl en Gezondheid maar beheert ook de site www.leefstijlinterventies.nl, samen met Ester Janssen.

Meer lezen>>

3-10-18, aanvulling: Dat volgens de zorgverzekeraars de drie programma’s voldoen aan de voorwaarden van de GLI (dat wil zeggen: een combinatie van advies en ondersteuning op het gebied van voeding, bewegen en gedrag), wil overigens niet zeggen dat alle verzekeraars de drie programma’s ook gaan inkopen en vergoeden. Welke zorgverzekeraar naast het CooL programma ook de BeweegKuur en/of SLIMMER gaat vergoeden is pas bekend als in november de polisvoorwaarden worden gepubliceerd.