Bang voor lectinen of juist voor verzadigd vet?

Bruine bonenbende

Ooit van de bruine bonenbende gehoord? Dit groepje activisten streed voor meer aandacht voor bonen, linzen en erwten. Ik was één van de oprichters en heb het nog geschopt tot voorzitter van het Nationale Bonenjaar in 2016. Dat was overigens een internationaal uitgeroepen Year of the Pulses door de FAO. Ik heb toen grote organisaties om tafel gekregen om de bonen te promoten. De bruine bonenbende was niet tegen vlees maar wel heel erg voor plantaardig.

Schadelijke planten

Ik weet dus wat er allemaal geroepen wordt uit de hoek van laten we zeggen ‘ketogekkies’ over de zogenaamde schadelijke effecten veel plantaardige producten. Zoals fytinezuur en lectinen. Wat we eten heeft namelijk niet als doel om als voedsel voor ons te dienen. Een plant moet overleven en om die reden maakt het stoffen aan die het beschermen tegen vraat, zonlicht en plantenziekten. Sommige van deze stoffen zijn ook nuttig voor ons, andere niet.

Beschermende stoffen

Zo beschermt lycopeen uit tomaat tegen UV-licht en is het anticarcinogeen. Ook zitten er stoffen in planten die de opname van andere stoffen remmen of bevorderen. Denk aan vitamine C die de opname van plantaardig ijzer bevordert.

Schadelijke stoffen als lectinen en fytinezuur kun je door een bewerkingsproces vrijwel uitschakelen. Langzaam gerezen tarwebrood bevat nauwelijks fytinezuur. Dat in tegenstelling tot het fabrieksbrood wat een uurtje rijstijd krijgt. Lectinen en fytinezuur in bonen schakel je uit door het kookproces. Weekwater van bonen gooi je weg en je kookt ze gaar. Daardoor worden ze niet alleen smaakvoller maar komen de langzame koolhydraten, eiwitten en vitaminen en mineralen zoals ijzer beter beschikbaar.

Bezorgde diëtisten

Nu zit ik een tijdje in het kamp van de ‘ketogekkies’ en krijg ik niet alleen veel commentaar van activistische ‘vegans’ maar ook uit de, laten we zeggen, bezorgde schijf-van-vijf-diëtisten. Ik zou te veel dierlijk eiwit eten volgens de vegans en de diëtisten maken zich zorgen over bijvoorbeeld mijn vezelinname en de hoeveelheid verzadigd vet. Te lang een ketodieet volgen zou schadelijk zijn.

Goed leven

De vegans hebben natuurlijk gelijk. Ik eet dierlijk eiwit. Maar minder dan de gemiddelde Nederlander en de keuze die ik maak is zoveel mogelijk diervriendelijk. Want ik wil iets eten wat een goed leven heeft gehad. Wat goed is voor een dier is ook beter voor mij dan een kip die niet op zijn poten kon staan of een angstig kalf. En dat staat nog even los van de voeding van het dier.

Koolhydratendoctrine

De bezorgde schijf-van-vijf-diëtisten zitten in de doctrine dat we koolhydraten nodig hebben en dat je zonder de vier tot vijf boterhammen op een dag niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Want zo zijn ze opgeleid. En de hoeveelheid verzadigd vet in een ketodieet is gigantisch waardoor het met mijn bloedvaten echt de verkeerde kant op moet gaan.

Overbuurvrouw

Toch ben ik gezond met wat ik eet en is mijn overbuurvrouw die vrijwel plantaardig eet ook heel erg gezond. Allebei hebben we mooie bloedwaarden, geen buikje, een gezonde bloeddruk en voelen we ons prima. De keuze die we maken voor onze voeding is gebaseerd op ervaring en de keuzes die we willen maken voor onze gezondheid en omgeving. Beiden eten we zoveel mogelijk onbewerkt en houden we van groente in alle kleuren.

Ik deed het goed op bonen en langzaam gerezen zuurdesembrood. Maar ik doe het nog beter zonder bonen en brood. Ik moet niet te veel zuivel eten maar met af en toe vette vis of biologisch speklapje voel ik me top.

In welk kamp zit jij?

Laten we stoppen met het veroordelen in welk kamp je zit. Laten we die negatieve energie stoppen in het verbeteren van onze voedselomgeving. Minder aanbod van sterkt bewerkt voedsel en frisdranken bijvoorbeeld. Het verbeteren van de kookvaardigheden van de Nederlandse bevolking. Naar minder zieke mensen door preventie. Want niet alleen de medicatie die wordt voorgeschreven maakt de zorg duur en vervuilend. Wist je dat de zorg met zeven procent aan CO2-uitstoot namelijk net zo vervuilend is als de luchtvaart in Nederland door het afval wat er geproduceerd wordt?

 

Yneke