Afscheid nemen van mijn fantasiezelf

Opruimtip

Bovenaan een lijst met opruimtips stond de allermooiste tip. ‘Het ruimt lekker op als je afscheid neemt van je fantasiezelf.’ In het Engels klinkt het beter. Declutter Your Fantasy Self. Want als je afscheid neemt van de persoon die je eigenlijk graag zou willen zijn, maar nooit wordt, kan er een hoop troep weg.

Cocktailparty

Twee jaar geleden verhuisde ik naar een kleiner huis. Ik moest flink opruimen voor ik erin trok. En met Marie Kondo in mijn achterhoofd ‘sparkte het joy’ door heel veel spullen weg te geven en zooi in vuilniszakken te proppen. Ik nam ook afscheid van mijn fantasiezelf. De pastamachine ging naar de kringloop. Dat hoef ik niet uit te leggen toch? Maar ook stapels servies, glazen en decoratiespullen konden weg omdat ik eindelijk durfde toegeven dat ik nooit etentjes voor 12 personen zou geven of een cocktailparty zou organiseren.

Rommel

Mijn moeder nam laatst afscheid van haar fantasiezelf en vroeg aan mij of ik haar verfspullen wilde hebben. Die had ze ooit in huis gehaald want ze wilde eigenlijk net zo mooi schilderen als haar zus. Maar het kwam er niet van. En eigenlijk maakt ze liever quilts. Dus kreeg ik haar ‘rommel’ en ik ben er heel blij mee.

leeg hoofd

Maar afscheid nemen van je fantasiezelf doet nog veel meer dan je huis leeg maken. Het maakt je hoofd leeg. Wanneer je afscheid neemt van de fantasiezelf die 10 kilo lichter is, kun je niet alleen al die te krappe kleding weggeven en ruimte maken voor je echte maat. Maar je kunt ook eindelijk vrede met jezelf sluiten. En worden wie je bent.

loslaten

Wanneer je afscheid neemt van je fantasiezelf laat je de gedachte los van de persoon die je denkt te moeten zijn. Hoef je geen indruk meer te maken op anderen. En kan je de verwachtingen van jezelf en anderen ook loslaten. En het geeft je de vrijheid en kans om je echte dromen waar te maken. Hoeveel rommel heb jij in je hoofd?