24 mei een seminar over darmgezondheid

Op woensdagmiddag 24 mei organiseert AVLEG in samenwerking met  Science for Health een seminar over darmgezondheid. Tijdens dit seminar gaan drie experts in op verschillende aspecten van darmgezondheid. Wist je dat de darmdiversiteit wereldwijd aan het afnemen is? En weet je welke consequenties een dysbiose voor de gezondheid kan hebben? Maar na deze middag weet je ook hoe je zorgt voor een meer divers darmmicrobiota. Je krijgt praktische tips en we introduceren een tool waarmee jij na deze middag je cliënten coacht naar een blije buik!

 

Van wetenschap tot spreekkamer: coach je patiënt naar een blije buik.

AANMELDEN >>

Inhoud

Het grote aantal micro-organismen in ons maag-darmkanaal noemen we de darmmicrobiota. De darmmicrobiota is betrokken bij allerlei essentiële processen in ons lichaam zoals de spijsvertering, de stoelgang, de energiehuishouding, het immuunsysteem en zelfs bij hersenfuncties en gedrag. Een darmmicrobiota met goede diversiteit draagt bij aan een robuuste gezondheid. Door een grote diversiteit van micro-organismen kan de darmmicrobiota beter omgaan met invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld infecties, medicijngebruik, verandering van omgeving en uiteraard voeding.

Een verminderde diversiteit aan darmbacteriën kan juist leiden tot allerlei metabole, inflammatoire en neurologische aandoeningen.

Tijdens dit seminar gaan drie experts in op verschillende aspecten van darmgezondheid. In het eerste deel leren we wat de darmmicrobiota nu precies is, hoe deze ontstaat en hoe ze verbonden is met allerlei lichaamsfuncties en waarom we zien dat over de hele wereld de darmdiversiteit langzaam aan het afnemen is en welke consequenties een dysbiose voor de gezondheid kan hebben.

Na de pauze gaan we de praktische vertaalslag maken. Niet alleen bespreken we tips en trucs om de darmdiversiteit te verbeteren maar er is ook aandacht voor gesprekstechnieken en coaching om darmgezondheid ‘op de kaart’ te zetten bij cliënten en patiënten. Speciaal hiervoor is een infographic ontwikkeld die tijdens het seminar geïntroduceerd gaat worden.

Programma

13.30 ontvangst koffie/thee

14.00 welkom door Yneke

14.10 spreker 1 Olaf Larsen

15.00 spreker 2 Robert Jan Brummer

15.50 koffiepauze

16.10 spreker 3 Yneke Kootstra

17.00 lancering infographic – Yneke

17.15 borrel

18.00 einde + goodie bag

Sprekers

Dr. Olaf Larsen – Sr. Manager Science bij Yakult Nederland en Assistant Professor One Health Innovations aan de Vrije Universiteit, Amsterdam.

Topics: darmmicrobiota, ontwikkeling, diversiteit, One Health.

Prof. Robert J Brummer – Hoogleraar Maag Darm Lever ziekten aan de Örebro Universiteit en Universiteits ziekenhuis in Zweden en directeur van het Nutrition-Gut-Brain Interaction Research Center

Topics: dysbiose, darmmetabolisme, pathologie en klinische gevolgen, hersen-darm-as.

Yneke Kootstra – Voedingskundige, leefstijlcoach, directeur en docent Academie voor Leefstijl en Gezondheid.

Topics: praktische vertaling naar voedings- en leefstijladviezen darmgezondheid, gesprekstechnieken en introductie “de blije darm” infographic.