Leefstijlcoach - Academie voor Leefstijl en Gezondheid

Hoe motiveer jij mensen om
vaker de auto te laten staan?
ga naar 'opleidingen'
MELD JE AAN VOOR EEN GRATIS ONLINE INTRODUCTIELES
MELD JE AAN VOOR EEN DEMO VAN DE E-LEARNING

Leefstijlcoach

Stel, je patiënten of cliënten willen gezonder leven, iets afvallen of grip krijgen op diabetes of een andere aandoening. Advies geven werkt nauwelijks. Hoe fijn zou het zijn als je ze beter kunt motiveren? Dat je ze zelf verantwoordelijk kunt maken voor hun leefstijl en met kleine stappen ze succes kunt laten ervaren?

Een leefstijlcoach is een vrij nieuwe beroepsgroep. Leefstijlcoaches die zich kunnen registreren in een kwaliteitsregister van de BLCN, hebben een minimaal een HBO-opleiding gevolgd. Vanuit de basisverzekering is er sinds 2019 een vergoeding voor deze leefstijlcoaches bij het uitvoeren van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Het doel van de leefstijlcoaching is het begeleiden naar een duurzame gedragsverandering en een betere kwaliteit van leven.

De Academie voor Leefstijl en Gezondheid leidt je graag op: wij bieden sinds 2011 de eerste geaccrediteerde post hbo-opleiding tot leefstijlcoach. Het is een gedegen en pittige opleiding. We raden je dan ook aan om bijvoorbeeld een introductieles te volgen om zeker te weten dat je op je plek bent in onze opleiding en of het vak leefstijlcoach bij je past.

Wat leer je tijdens de opleiding?

De academie voor leefstijl en gezondheid heeft de visie dat voor het motiveren tot een gezonde gedragsverandering er vier belangrijke aspecten zijn:

 1. kennis over een gezonde leefstijl
 2. kennis over gedragsverandering
 3. kennis over de interventies die werken, hoe je ze inzet en wanneer
 4. de vaardigheden om die kennis te gebruiken en om te zetten naar gedragsverandering op individueel niveau en op groepsniveau

We bieden de kennis en huiswerkopdrachten aan in een E-learning met 16 overzichtelijke lessen.
In de lessen komt met name punt 4, de vaardigheden aan de orde. We gaan de kennis van punt 1 t/m 3 in de praktijk brengen. In de lessen leer je de vaardigheden om in vele verschillende situaties je kennis toe te passen.

We zeggen ook wel, kennis is belangrijk maar het verandert het gesprek niet met je patiënt of cliënt. Kennis maakt wel het speelveld groter waarbinnen je je patiënt of cliënt kunt coachen naar gedragsverandering.

Wat leer je bijvoorbeeld?

 • effectieve coachingstechnieken toepassen in een gesprek waarin je naast de deelnemer staat
 • het toepassen van een brede basis aan kennis over gezonde voeding
 • mensen enthousiast maken over bewegen op individueel niveau
 • coaching bij weerstand en terugval
 • het toepassen van kennis over de verschillende leefstijlgerelateerde aandoeningen
 • wat de stappen zijn naar duurzame gedragsverandering
 • welke interventies effectief zijn
 • het nut van goed slapen, zingeving, ontspanning en plezier
 • jezelf persoonlijk coachen en jezelf persoonlijk ontwikkelen
 • je eigen businessplan maken.
KIJK IN ONZE DEMO HOE DE E-LEARNING WERKT

Meteen professioneel aan de slag

Al onze docenten hebben ruime ervaring in het werkveld. Je doet dus veel praktische kennis op. Om direct na je examen als leefstijlcoach aan de slag te gaan, werk je al tijdens de opleiding aan je eigen businessplan of product. Na je opleiding kun je bij ons terecht voor trainingen en themamiddagen over bewezen interventies en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van leefstijl en gezondheid. Zo blijf je je ontwikkelen.

Meer weten over AVLEG?

Op deze website vind je veel informatie over ons en onze opleidingen. Net als de antwoorden op veelgestelde vragen. Heb je een vraag waarop je het antwoord niet kunt vinden? Bel ons dan gerust: 06 82 84 32 66

Lees meer over wat je kunt met de opleiding
Meld je meteen aan

Academie voor Leefstijl en Gezondheid