Doelgroep
- Iedereen met minimaal een afgeronde HBO-opleiding (bachelor) of hoger mag starten met de opleiding tot de geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach.
Waarom leefstijlcoach worden?
Dat onze gezondheid beïnvloed wordt door onze leefstijl hoeft geen betoog. Naast voeding en beweging staan ook stress, ontspanning en slaap in de belangstelling. Maar zeker de laatste jaren is er ook vanuit de zorg steeds meer belangstelling om gezondheid meer integraal te benaderen. Zo zien steeds meer artsen een gedragsverandering op leefstijl als een beter alternatief voor medicatie. Sinds 1 januari 2019 wordt de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) vergoed vanuit het basispakket. Opname als leefstijlcoach in het kwaliteitsregister van de BLCN is noodzakelijk voor vergoeding. De opleiding is zeer geschikt om je kennis te vergroten op het gebied van leefstijl, voeding, slaappatroon en ontspanning. Maar vooral om je coachingsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.
Waarom de Academie voor Leefstijl en Gezondheid?
Lees hier meer over de redenen waarom onze opleiding een goede keuze is.
Onze opleiding is geaccrediteerd.
De Academie voor leefstijl en gezondheid is geaccrediteerd bij de BLCN voor alle opleidingen tot leefstijlcoach. Met ons diploma (en minimaal een afgeronde HBO-opleiding) kun je opgenomen worden in het kwaliteitsregister van de BLCN. Dit is belangrijk. Want met een opname in dit kwaliteitsregister word je vergoed bij het uitvoeren van de GLI door álle zorgverzekeraars.
Daarnaast krijgen diverse beroepsgroepen studiepunten als ze onze opleiding doen. Fysiotherapeuten, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten, artsen en dietisten krijgen studiepunten bij hun beroepsvereniging.
Wat vinden afgestudeerde leefstijlcoaches van de opleiding?
In dit artikel vind je een samenvatting van een grote evaluatie onder onze afgestudeerde fysiotherapeuten. Hier kun je lezen wat de verwachtingen waren en wat het belangrijkste is wat ze geleerd hebben. Belangrijkste inzicht van veel afgestudeerde fysiotherapeuten: "Leren coachen kost tijd."
Doel van de opleiding
- Je weet hoe je leefstijl bespreekbaar maakt en hoe je hierop kunt coachen.
- Je hebt praktische handvatten voor de begeleiding van de groeiende groep patiënten en cliënten met leefstijlgerelateerde problemen zoals chronische aandoeningen, overgewicht en obesitas.
- Je kent het belang van voeding en beweging, slaap, ontspanning, zingeving en sociale context.
- Je weet hoe je de verschillende aspecten van leefstijl kunt toepassen in jouw praktijk, uiteraard vanuit het perspectief en de behoefte van de patiënt.
- Je weet hoe je collega’s mee krijgt in een leefstijlinterventie, welke verwijsmogelijkheden er zijn en hoe het is geregeld met de bekostiging.
- Je rondt de opleiding af met een theorie-examen en een eindpresentatie waarin je eindopdracht is verwerkt; wat is er nog nodig om als leefstijlcoach aan de slag te gaan?
Duur van de opleiding
16 (of 12 bij verkorte opleiding) groepsbijeenkomsten.
Studiebelasting
- 96 (of 72 bij de verkorte opleiding) contacturen.
- Gemiddeld 225/275 uur zelfstudie (10-12 uur per week).
Modules
De opleiding telt 16 (of 12) groepsbijeenkomsten, verdeeld over 3 modules:
- Coach jezelf.
- Coach de ander.
- Coach de groep.
Iedere module wordt afgesloten met een examen. In de lessen besteden we veel aandacht aan voeding, beweging, rollenspellen en drama-werkvormen. In een leercontract stel je je individuele leerdoelen op. Thuis werk je aan individuele opdrachten en gedurende de studie pas je de kennis direct toe in je praktijk. De kennis wordt in de E-learning aangeboden en geïntegreerd in de werkvormen in de les. Ook in de examens wordt deze kennis getoetst.
Bij een voldoende voor alle examens krijg je een certificaat waarmee je kunt worden opgenomen in het kwaliteitsregister leefstijlcoach van de BLCN.
Zo ziet een lesdag er uit:
9.30 uur:
vragen over het huiswerk en actualiteiten (nieuwe sites, interessante apps, nieuw wetenschappelijk onderzoek, goede documentaires, leuke krantenartikelen etc.).
Tot 10.30 uur:
tijd voor discussie of intervisie. Dit gebeurt aan de hand van stellingen of ervaringen die de docenten of studenten inbrengen.
Tot 12.30 uur:
korte colleges over bewegen en coaching, afgewisseld met praktische oefeningen.
Middagpauze
’s Middags:
diverse lesonderdelen, kennisoverdracht, discussie en rollenspellen.
16.00 uur:
einde programma.
Dit verwachten we van jou:
- je bent zelf verantwoordelijk voor je leerproces en formuleert jouw eigen persoonlijke leerdoel;
- je oefent zo vaak mogelijk en past het geleerde zo vaak mogelijk toe in je werk- en thuissituatie;
- je reflecteert, geeft feedback en kunt feedback ontvangen;
- je daagt jezelf uit om (meer) risico te nemen en uit je comfortzone te komen;
- je vraagt de aandacht en zorg die jij nodig hebt;
- je werkt zelf aan een gezonde leefstijl en bent je als ervaringsdeskundige bewust van jouw voorbeeldrol (je hoeft hiervoor geen fitte en slanke topsporter te zijn. Ook in een rolstoel kun je een prima coach en een voorbeeld zijn).
Locatie
- HNK in Ede.
Meer weten over AVLEG?
Op deze website vind je veel informatie over ons en onze opleidingen. Net als de antwoorden op veelgestelde vragen. Heb je een vraag waarop je het antwoord niet kunt vinden? Bel ons dan gerust: 06 82 84 32 66
Comments are closed.