We zijn jarenlang gefopt! Of hoe word ik een zitvermijder?

In het begin was er de Fitnorm om een actieve leefstijl te bereiken. Drie keer per week, minimaal 20 minuten redelijk intensief (60% van wat je maximaal kunt) en ja, in sportkleding.
Toen bleek dat het ook met minder kon, de Nederlandse Norm Gezond Bewegen was geboren en nu was 30 minuten stevig wandelen al voldoende. Aangezien ik de laatste 30 jaar van mijn leven bijna altijd vergezeld ben door een hond, was ik erg blij met deze norm, nog even los van het sporten wat ik graag doe.
Ondertussen had ik wel het gevoel dat ik als ‘zitwerker’ achter mijn laptop iedere dag toch aardig last kreeg en dan ben ik iemand die als het maar even kan opstaat om te lopen. Kortom: zitten is niet goed en ik kon mij dus helemaal vinden in de kwalificatie, zo rond 20015, dat zittend werk een arbeidsrisico is. In ieder geval trek je er flink krom door. Nu blijkt dat ik als sporter, ik doe triatlon, ook nog een hoger risico heb en wat minder lang ga leven door mijn vele zituren.
Ik wist natuurlijk wel dat dit niet goed was, maar toch voel ik me gefopt doordat ik het gevoel had dat het met mij wel goed ‘zat’. Niets is minder waar, want zelfs als zittende sporter is mijn sterftekans (8,57) vergelijkbaar met een niet-zittende niet-sporter (9,26).

Natuurlijk kun je zeggen “tja, dood gaan we toch”. Maar als je nagaat dat meer dan 3 miljoen Nederlanders louter zittend werk doen hebben we het over een vervelend probleem waar heel veel mensen last van ‘hebben. Oftewel, omdat het zo ontzettend veel mensen treft is het een groot probleem. De vraag is nu; “wat te doen?” Hoe word ik een zitvermijder? terwijl ik mijn werk doe achter een laptop en regelmatig in de auto zit.

Tijdens de themabijeenkomst zitten is dodelijk gaan we deze vraag beantwoorden. Ook stel ik u dan voor aan mijn hond.

Kees der Weduwe
Docent Academie voor Leefstijl en Gezondheid

Bekijk ook uitzending EenVandaag:
Het gevaar van zittend leven op eenvandaag

Meer over themamiddag ‘Zitten is dodelijk’ op 15 november:
Themadag zitten is dodelijk