Training leefstijl bij psychische klachten voor huisartsen

Beter voor de patiënt, leuker voor jou

Op 7 oktober 2024 geeft De Academie een trainingsdag voor huisartsen over het inzetten van leefstijl bij psychische aandoeningen. Veel huisartsen merken dat patiënten met psychische problemen veel van hun tijd vragen. Doorverwijzen kan wel, maar daar help je de patiënt niet direct mee. Integendeel: door de lange wachtlijsten worden de klachten vaak alleen maar erger.

Wiepke Cahn en Jeroen Deenik pleiten er dan ook voor dat huisartsen leefstijlinterventies inzetten bij psychische klachten. Die kunnen de behandeling door psychologen of psychiaters niet vervangen, maar het goed inzetten van leefstijl kan er wel voor zorgen dat de patiënt minder last heeft van z’n klachten. En er weer meer regie over heeft.

Dat klinkt mooi, maar is natuurlijk ook lastig. Want hoe start je een gesprek over leefstijl bij een patiënt met depressieve klachten die nauwelijks gemotiveerd lijkt om zijn bed uit te komen?

In de training leer je als huisarts dan ook niet alleen alles over de samenhang tussen leefstijl en psychische klachten en over het belang van screenen en coachen op leefstijl, maar krijg je ook praktische handvaten om de beschikbare leefstijlinterventies direct te implementeren in je praktijk. Wat zijn de beste leefstijlinterventies, wat is het effect en wat zijn daarbij succesfactoren? Bij De Academie leer je vooral door te doen – we gaan dus veel oefenen. En uiteraard ook discussie voeren, bijvoorbeeld over: wat zou de rol van de huisarts moeten zijn?

Het doel is dat je je na deze training als huisarts comfortabel voelt om samen met de patiënt een behandelplan in te zetten met één of meer leefstijlinterventies. Om je werk leuker te maken en je patiënt effectief op weg te helpen.

  • Prof. Dr. Wiepke Cahn is hoogleraar Lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen en daarnaast psychiater
  • dr. Jeroen Deenik is onderzoeker, gezondheidspsycholoog en epidemioloog.

Meer over de training >>

Meteen aanmelden >>