Hoe ik een keto-gekkie werd

Hoe het begon

Ergens in 2020 werden Marie Louise Schippers en ik geïnspireerd om 3 weken lang het ketodieet uit te proberen. Niet omdat we wilden afvallen. Maar omdat we van een generatie zijn die bang zijn gemaakt voor vet. We hebben hier een mooi artikel over geschreven voor Voedingsmagazine.

Migraine

Na die leerzame ervaring moest ik erkennen dat er meer gebeurde in mijn lijf dan ik had verwacht. Sinds mijn studentenjaren (dus al heeel lang J) heb ik last van migraine. Tijdens die drie weken ketodieet bleef niet alleen de migraine weg maar leek het wel alsof er een dekentje van me werd afgetrokken. Ik had meer energie, meer focus en voelde me veel beter.

Sceptisch

Als scepticus heb ik me toen flink verdiept in het ketogeen dieet. Niet alleen heb ik veel boeken gelezen zoals Migraine Miracle van Josh Turknett en Brain Energy van Chris Palmer, maar heb ook vele podcasts geluisterd. En dat maakte dat ik steeds meer overtuigd raakte en in februari 2022 het maar eens echt ging ‘proberen’. Vanaf die tijd ben ik in ketose en iedere keer als ik denk, er kunnen wat koolhydraten bij, kom ik weer snel terug bij de conclusie dat ik beter in ketose kan blijven.

Ketodeskundige

Inmiddels is mijn netwerk in ketoland flink groter geworden met keto-deskundigen zoals Louisette Blikkenhorst en Noor Struik. En heb ik zelf bij Georgia Ede de Ketogenic Diets for Mental Health Clinician Training gevolgd en werken de Academie en Stichting Je Leefstijl als Medicijn samen.

Metabole aanpak

Begin dit jaar hebben Bram Bakker en ik het webinar Metabole aanpak bij psychische aandoeningen gehouden voor een grote groep geïnteresseerden. Bram Bakker noemt het een revolutionaire aanpak en ik ben als voedingskundige nog nooit zo enthousiast geweest over een voedingstrategie. Want de keto-aanpak helpt niet alleen om af te vallen of om je humeur te verbeteren. Het is een aanpak die bij vele aandoeningen baat kan bieden. Van diabetes type 2 tot bipolaire stoornis en van vruchtbaarheidsproblemen tot migraine en ADHD. Om maar wat te noemen. En dat met vooral positieve bijwerkingen!

Begin

Eind mei 2024 hebben Bram en ik Georgia Ede ontvangen in Ede voor de boekpresentatie Heel je Hoofd. Bram noemde toen dat we met zijn allen aan het begin staan van iets groots. Want naast een omslag in denken over fysieke en mentale gezondheid biedt het ook een aanpak die voor veel mensen hun leven verandert.

Yneke

Word je nu nieuwsgierig?

Hieronder zet ik op een rijtje waarmee jij je laagdrempelig kunt verdiepen in de keto-aanpak. Om voor jezelf een beeld te vormen, om een start te maken of je verder te professionaliseren als dietist!

E-learning Ketogeen voor iedereen

6-daagse training ketogene leefstijl voor dietisten

Download metabole gezondheidsboom om aan je patiënten makkelijk uit te leggen hoe de samenhang tussen leefstijl en aandoeningen eruit ziet.

Boek Brain Energy

Boek Heel je Hoofd

*Dit is wat Marie Louise en ik erover geschreven hebben:

https://avleg.nl/wp-content/uploads/2022/12/2022-Het-vetverrijkte-keto-experiment.pdf