30-3-17 Diabetes type 2: Maak je patiënt/cliënt beter in één middag!

Op 30 maart wordt er door de Academie voor Leefstijl en Gezondheid een middag georganiseerd over een nieuwe aanpak van diabetes type 2. Nu organiseren nog vaak de diëtist en diabetes-verpleegkundige de voeding en medicatie. In de nieuwe aanpak coacht de zorgprofessional de patiënt/cliënt naar een gezondere leefstijl waarbij ook bijvoorbeeld rust en beweging belangrijk zijn. In één middag laten Hanno Pijl en Karine Hoenderdos je zien hoe je diabetes type 2 kunt omkeren of kunt voorkomen.

Voor wie:
Iedereen die onderdeel is van de behandeling van patiënten met (pre)diabetes zoals diëtisten, diabetesverpleegkundigen maar ook leefstijlcoaches. En uiteraard zijn huisartsen ook welkom.

Investering:
Naast een middag van je tijd vragen we een bijdrage van Euro 29,00 (BTW vrij)

 Aanmelden: >>

Het programma op donderdagmiddag 30 maart ziet er als volgt uit:

13:00 start

13:05 De evolutie en diabetes type 2.
Prof. dr. Hanno Pijl vertelt over de evolutionaire achtergrond van diabetes type 2. Hij zal schetsen hoe de veranderingen van onze leefstijl in de loop van miljoenen jaren uiteindelijk hebben geleid tot de epidemie waar we vandaag mee te maken hebben. Als je daar iets over weet kan je veel beter begrijpen hoe de zaak opgelost moet worden.

14:05 intermezzo

14:10 10 stappen tegen diabetes type 2.
Diëtist Karine Hoenderdos bespreekt de 10 stappen uit het boek wat ze samen met Hanno Pijl heeft geschreven en zoomt in op de praktijk. Niet alleen de effecten van koolhydraten en groente op (pre)diabetes maar ook bijvoorbeeld bewegen en rust.

14:40 thee/koffie

15:00 De praktische kanten van het ‘diabetesdieet’
Karine Hoenderdos gaat in op de praktische kanten van het ‘diabetesdieet’. De aanpak is maatwerk: de een zal al goed reageren op alleen de snelle suikers laten staan, de ander zal een ketogeen dieet nodig hebben.

15:30 Hoe pak je zelf (pre)diabetes aan?
Luisteren naar Karine Hoenderdos en Hanno Pijl scherpt je kennis aan. Maar hoe zou je zelf aan de slag gaan in je praktijk? In groepen ga je nieuwe kennis toepassen aan de hand van een casus. Ook als je gewichtsconsulent en leefstijlcoach kun/mag je meer dan je denkt.

16:15 Hoe pakt je strategie uit?
Hoe pakt je strategie uit als je hem toepast op een coachee? Met zijn allen gaan we kijken hoe dit er uit kan zien. Waar zitten de verschillen voor diabetes en pre-diabetes bijvoorbeeld?

16:45 Afsluiting
Wat hebben we geleerd? Wat ga je nu in je eigen praktijk anders doen?

 

Meer over de sprekers:

Hanno Pijlkarine
Prof. dr. Hanno Pijl en diëtist Karine Hoenderdos hebben samen het succesvolle boek Diabetes type 2? Maak jezelf beter geschreven. In dit boek beschrijven ze hoe je met een vroegtijdige diagnose, behandeling en leefstijlaanpassingen diabetes type 2 voorkomt en zelfs terugdraait. Het boek helpt jou en je patiënt/cliënt met een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan.

Hanno Pijl is internist endocrinoloog en hoogleraar diabetologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum: "Ik behandel veel patiënten met diabetes. Ik ben gefascineerd door de rol die onze leefstijl speelt in de ontwikkeling van veel chronische ziekten en denk dat de gezondheidszorg veel meer aandacht aan leefstijl moet geven, zowel in de preventieve als in de curatieve sfeer."

Karine Hoenderdos is diëtist en journalist. Ze schrijft artikelen en is vaste columnist van Nieuws voor dietisten, PuurGezond en Darmgezondheid.nl. Karine heeft diverse boeken op haar naam staan, zoals Oergezond met oerdis (2013), Eet meer! (2014) en Diabetes type? Maak jezelf beter (2016).
Boek Diabetes type 2? Maak jezelf beter!

 Aanmelden: >>