FAQ

FAQ

Ik heb niet de juiste vooropleiding. Wat kan ik doen?

Inmiddels zijn vele studenten succesvol afgestudeerd zonder juiste vooropleiding maar wel grote affiniteit met het onderwerp en ervaring in het begeleiden van mensen. Zoals HR-managers, maatschappelijk werkers en docenten. Mocht je zelf het idee hebben dat de opleiding echt past bij wat jij voor ogen hebt dan kun je altijd even contact opnemen. Vaak betekent het wel dat je meer tijd aan het huiswerk kwijt bent omdat alle onderwerpen nieuw zijn.

Is er een beroepsvereniging of kwaliteitsregister?

De leefstijlcoaches hebben hun eigen beroepsvereniging, de Nederlandse Beroepsvereniging voor LeefstijlProfessionals. Via het NBLP kan de afgestudeerde leefstijlcoach van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid zich nu ook bij het SCAS laten certificeren. De kwaliteitscriteria voor de leefstijlcoach liggen daarmee vast en dat betekent dat de leefstijlcoach zich hiermee duidelijk kan onderscheiden van alle coaches die zich bezig zeggen te houden op het zelfde terrein.

Hoe zit het met de accreditatie en accreditatiepunten?

Alleen een volledige HBO opleiding van 4 jaar die opleidt tot bachelor kan door de NVAO worden geaccrediteerd waarbij gekeken wordt naar het aantal ECTS studiepunten. Omdat onze opleiding geen complete bachelor opleiding is kunnen wij dus niet met accreditatiepunten werken. Aangezien 1 ECTS punt gelijk staat aan 28 studieuren kunnen we wel een indicatie geven van het aantal studiepunten om daarmee de zwaarte van de opleiding aan te geven. Meer kan niet.

Ik ben diëtist en denk dat ik voldoende kennis heb van voeding om dit onderdeel van de studie over te slaan. Kan dat?

We gaan er juist vanuit dat er studenten zijn met veel kennis van óf voeding óf bewegen. Ook zullen er studenten zijn die veel ervaring hebben met coachen of werken met groepen. Omdat de onderdelen voeding, bewegen en coachen volledig geïntegreerd zijn, zal aanwezige kennis elkaar stimuleren en inspireren waardoor de opleiding door de groep naar een hoger plan wordt getrokken.

Is de opleiding geaccrediteerd?

Op 21 december 2011 heeft het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (PION) de opleiding tot leefstijlcoach officiëel erkend als post-hbo-opleiding. Dat betekent bijvoorbeeld dat de studenten aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid een officiëel getuigschrift krijgen van het PION na het beëindigen van de opleiding met een voldoende.

Ik ben geen fanatieke sporter. Is de opleiding dan wel wat voor mij?

Affiniteit met sport en een actieve leefstijl is een voorwaarde. Wanneer je nu niet of nauwelijks sport, hopen wij je te inspireren tot meer activiteit in je dagelijkse leefstijl. Wij als docenten vinden dat je zelf ook een voorbeeld moet zijn van wat je uitdraagt als leefstijlcoach. We helpen je uiteraard met een goede opbouw maar gaan er vanuit dat je na enkele maanden op zijn minst een redelijke conditie moet hebben!

Ik kan niet alle lessen volgen maar wil wel examen doen. Wat nu?

Omdat het oefenen van de vaardigheden een zeer belangrijk onderdeel is van de studie, kan alleen bij uitzondering afgeweken worden van het aantal lesdagen. Dit gaat uiteraard in overleg met de docenten en na schriftelijke toestemming

 

 

 

 

 

 

 

 

Academie voor Leefstijl en Gezondheid