Docenten

Onze docenten

AVLEG-docent beweging Kees der Weduwe

Kees der Weduwe

Kees, docent beweging: “Het werken aan gedragsverandering met behulp van bewegen vind ik heel interessant. Maar nog boeiender is dat de studenten die de opleiding leefstijlcoach doen, zelf ook veranderen in de veertien maanden van de opleiding. Ze ontwikkelen zich als mens én als coach. Deze verandering vind ik geweldig om te volgen. Daarbij is iedere student uniek: als mens en als leefstijlcoach. Het product ‘leefstijlcoach’ is dus ook de persoon die je bent.”

Werkervaring: Het begeleiden van mensen en organisaties bij het ontwikkelen van leefstijlprogramma’s. Daarbij zoekt Kees naar nieuwe methoden om leefstijlverandering makkelijker te maken.

Zelf houdt Kees van langlaufen en triatlon. Het is zijn doel om als zeventigjarige nog steeds een kwart triatlon te kunnen volbrengen. Verder houdt Kees van lezen en kan hij dat terwijl hij wandelt.

Opleidingen: fysiotherapie, bewegingswetenschappen

Werkzaam als: adviseur duurzame inzetbaarheid bij Bewegen Werkt!

 

 

AVLEG-docent voeding Yneke Kootstra

Ir. Yneke Kootstra (voeding)

Yneke, docent voeding: “Toen ik als coach werkte voor het tv-programma De Afvallers van SBS6, zag ik hoe effectief het is om in kleine stapjes mensen weer zelfvertrouwen te geven: dat ze het zelf kunnen en dat van de bank afkomen de grootste eerste stap is. Maar er was geen opleiding voor deze integrale aanpak die mensen zelf verantwoordelijk leert maken voor hun eigen leefstijl. Inmiddels heeft de Academie niet alleen veel enthousiaste studenten opgeleid, maar heb ik de leukste collega’s die ik me kan wensen.”

Werkervaring: Het begeleiden van mensen naar een gezonder leef- en eetpatroon via voeding en beweging, en het begeleiden van duursporters. Het opzetten van leefstijltrajecten voor bedrijven.

In haar vrije tijd is Yneke een fanatieke mountainbiker.

Opleidingen: Humane Voeding (Wageningen University & Research)

Werkzaam als: voedingskundige, leefstijlcoach, auteur (o.a. de Afvallers XXL, Jouw Personal Health Coach), docent en directeur AVLEG en lid van de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen (NAV)

www.voedingsadvies.info

marjan hulshof 2

Marjan Hulshof (coaching)

Marjan, docent coaching: “Voor innovatie ben ik altijd in. Samen met Yneke en Kees heb ik de opleiding leefstijlcoach mee ontwikkeld en doorontwikkeld. Als docent-coach leer ik andere mensen over coaching. Ik vind het heel interessant dat ik studenten kan enthousiasmeren voor het vak en hen de dingen kan leren waar zij mee verder kunnen. Het is steeds opnieuw een boeiende zoektocht om te achterhalen wat een bepaalde student vooruit helpt. Daarnaast zit mijn lol in de inzet van mindfulness in de opleiding.”

Werkervaring: Trainer en coach in leiderschap, empowerment en zelfmanagement voor de profit- en non-profitsector. Marjan traint managers en medewerkers in persoonlijke effectiviteit, bewustzijn, vitaliteit en veerkracht. Ook verzorgt zij trainingen in coachend leiderschap en mindfulness en de opleiding tot yogadocent.

Naast yoga doet Marjan graag aan buiten bewegen en sporten.

Opleidingen: Sociale Academie, Voortgezette Opleiding voor onderwijs, supervisie en deskundigheidsbevordering, Opleiding voor bewustzijnsmanagement, yogadocent en de trainer als regisseur.

Werkzaam als: trainer en coach www.yogica.net

AVLEG-docent beweging Maarten Schaapherder

Maarten Schaapherder

Maarten, docent beweging: “Bewegen brengt veel te weeg. Dat vind ik leuk om uit te dragen. Het gaat mij daarbij niet alleen om het specifieke trainingsprogramma, maar vooral om de beweegidentiteit – dat is de manier van bewegen die bij iemand past. In eerste instantie is het belangrijk dat een student weet wat zijn beweegidentiteit is. De volgende stap is de beweegidentiteit van de coachee te ‘lezen’. Op basis daarvan sluit je aan bij je coachee. Het is mooi om studenten zich daarin te zien ontwikkelen.”

Werkervaring: In de ruim twintig jaar dat Maarten nu werkzaam is als personal trainer, is hij ook betrokken geweest bij het ontwikkelen en verzorgen van verschillende opleidingen in de fitnessbranche, waaronder de Personal Trainer zesdaagse en de dvd-opleiding tot Health docent van de AALO.

Zelf mag Maarten graag een stukje fietsen, schaatsen, zwemmen of lopen, of een recreatieve triatlon doen. Zijn passie ligt bij de recreatieve buitensport, maar hij doet wel trouw zijn rondjes krachttraining.

Opleidingen: CIOS, ALO en Physical Rehabilitation Trainer

Werkzaam als: personal trainer, docent en conceptontwikkelaar www.viveactive.nl

 

 

AVLEG-docent beweging Nicole Philippens

Nicole Philippens

Nicole, docent beweging: “De studenten aan de Academie vormen een heel bijzonder publiek: ze hebben verschillende achtergronden en leeftijden, zijn kritisch, heel leergierig, gemotiveerd en gretig. Dat vraagt wat van je als docent én je krijgt er veel voor terug. Ook maakt de onderlinge interactie de lessen altijd bijzonder levendig. Voor mij is het een feestje om hier docent te zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik zo help om het beroep van leefstijlcoach op de kaart te zetten.”

Werkervaring: Nicole geeft workshops en trainingen over leefstijl gerelateerde onderwerpen. Daarnaast is ze docent aan diverse onderwijsinstanties en organisaties. Ook is Nicole vanaf de start betrokken als leefstijlcoach bij de uitvoering van het CooL-project.

Nicole was jarenlang actief als wedstrijdatleet op de lange afstand. Tegenwoordig doet ze, naast hardlopen, aan zwemmen, fietsen en windsurfen. Ook is ze jeugdatletiektrainer.

Opleidingen: TU bedrijfskunde, leefstijlcoach, runningtherapeut, atletiektrainer

Werkzaam als: onderzoeker, zelfstandig leefstijlcoach en docent. Ook is Nicole mede-eigenaar van het expertisecentrum leefstijlinterventies en van de gecombineerde leefstijlinterventie CooL. Daarnaast doet Nicole promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht op het onderwerp leefstijl en slaap.

www.leefstijlinterventies.nl

 

AVLEG-docent voeding Karine Hoenderdos

Karine Hoenderdos

Karine, docent voeding: "Lesgeven vind ik heel erg leuk, vooral als ik een student zie groeien in een opleiding. En lesgeven bij de AVLEG is helemaal top. Leefstijl is namelijk de sleutel in de behandeling van al die miljoenen Nederlanders met een chronische aandoening. Leefstijlverandering redt levens, bespaart kosten en heeft alleen maar positieve bijwerkingen. Mooier kan het niet!”

Werkervaring: Na een kortstondige loopbaan als diëtist in de psychiatrie en communicatiemedewerker is Karine ondernemer geworden. Samen met drie collega’s runt ze Scriptum communicatie over voeding. Daar combineert ze haar kennis op het gebied van voeding en gezondheid met haar liefde voor het schrijven. Samen met de collega’s van Scriptum maakt Karine ook de websites www.puurgezond.nl  en www.nieuwsvoordietisten.nl.

In haar vrije tijd wandelt Karine veel door de duinen, doet ze krachttraining, bezoekt ze musea en gaat ze zo vaak mogelijk op vakantie.

Opleidingen: Voeding en Diëtetiek, HEAO Communicatie, docentenopleiding Creatief Schrijven

Werkzaam als: tekstschrijver, communicatieadviseur, docent en auteur (Eet Meer!, Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter)

www.scriptum-site.nl

AVLEG-docent coaching Karijn Breuning

Karijn Breuning

Karijn, docent coaching: “Andere mensen leren coachen, is mijn passie. Ik vind het mooi om te zien hoe een student leert luisteren en contact te leggen met zijn coachee. Als coach probeer je de intrinsieke kracht van iemand naar boven te halen. We zijn allemaal mens en maken dus allemaal veranderingen door in ons leven. Als je leert om anderen te begeleiden in zo’n proces, leer je ook jezelf heel goed kennen. Bovendien leer ik als docent op de Academie heel veel van mijn collega’s.”

Werkervaring: Karijn heeft jarenlang gewerkt als leider van een maatjesproject in Utrecht. Dit is ze vervolgens als ondernemer verder gaan ontwikkelen en uitrollen door Nederland. Daarna heeft ze de overstap gemaakt naar het hoger onderwijs, waar ze inmiddels tien jaar werkzaam is.

In haar vrije tijd gaat Karijn graag wandelen en hardlopen. Ook doet ze aan yoga. De balans tussen ontspanning en bewegen, én het buiten zijn, zijn voor haar het belangrijkste.

Opleidingen: hbo Culturele en maatschappelijke vorming, coaching en counseling, master Begeleidingskunde

Werkzaam als: coach, docent, mentor en supervisor in het hoger onderwijs

www.onderdewaterlijn.nu

Schermafbeelding 2019-04-02 om 09.10.19

Joost Tijdink

Joost, docent coaching: “Ik vind het heel erg leuk om het potentieel van mensen te helpen ontwikkelen en het volledig over het voetlicht te laten komen. Daarbij vind ik het inspirerend als iemand iets bij zichzelf ontdekt waarvan hij niet wist dat hij of zij dit kan, wil of durft. Ik wil studenten helpen een helder inzicht te krijgen in hun rol als leefstijlcoach, zodat ze stevig in die rol zitten om het beste bij hun coachees te bereiken.”

Werkervaring: Joost heeft meer dan 25 jaar ervaring als coach en trainer in de profit- en non-profit-sector. Dit betreft een breed scala aan opdrachten, van het trainen van docenten tot de coaching van mensen die toe zijn aan een volgende carrièrestap of zijn vastgelopen in hun werk.

Joost wandelt heel graag, het liefst in de bergen. Reizen is een favoriete hobby. Hij houdt van schaatsen op natuurijs. En hij is gek op tuinieren.

Opleidingen: Diverse communicatieopleidingen en cursussen op het gebied van persoonlijke begeleiding. Daarvoor de opleiding theaterregisseur en theaterdocent.
Werkzaam als: coach, communicatietrainer en teamontwikkelaar

Website: www.burotijdink.nl

foto: Michel Zoeter

Teuni Verhagen

Teuni, docent voeding: “Ik vind het erg leuk om groepen te begeleiden en de ontwikkeling van studenten te zien. Ik wil studenten inspireren om met een brede blik naar voeding te kijken. Zodat ze zich niet te snel laten leiden door hypes en krantenkoppen, maar kritisch leren zijn en hun eigen mening ontwikkelen. Verder vind ik het geweldig dat we als docenten bij de AVLEG zo veel van elkaar leren. Er is veel kruisbestuiving!”

Werkervaring: Teuni heeft vijf jaar gewerkt als diëtist en sport diëtist. Daarna is ze gaan lesgeven, eerst bij de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hanzehogeschool Groningen en tegenwoordig aan de vakgroep Voeding van de Hogeschool Utrecht. Daarnaast is ze als zelfstandig voedingsexpert aan de slag gegaan in projecten voor bedrijven en organisaties, waarbij ze ook 1-op-1 coacht.

Teuni houdt erg van buiten zijn, waar ze het liefst wandelt. Verder doet ze graag aan yoga en volgt ze de opleiding tot yogadocent. En ze is helemaal verslingerd aan bootcamp.

Opleidingen: hbo Voeding en Diëtetiek, post-hbo Sportdiëtetiek, master Nutrition and Health, cursus foodjournalistiek, cursus Spreken met impact

Werkzaam als: docent, zelfstandig voedingsexpert en foodblogger op iamafoodie.nl
Website:  www.voedjezelf.nl

Schermafbeelding-2018-05-29-om-21.48.46

Ester Janssen

Ester, docent beweging: “Ik vind het heel tof om docent te zijn bij het instituut waar ik zelf een opleiding heb gevolgd. Leefstijlcoach is een heel leuk vakgebied en boeiend werk. Geweldig dat ik nu andere mensen kan enthousiasmeren over het vak en hun belangrijke ins en outs mee kan geven. Het beroep maakt een snelle ontwikkeling door en er is werk genoeg. Belangrijk is wel dat mensen die zich leefstijlcoach noemen, gekwalificeerd zijn. Ik vind het fijn om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Werkervaring: Ester werkt sinds 2013 als zelfstandig leefstijlcoach. Daarvoor had ze al een algemene coachingpraktijk. Ook heeft ze gewerkt als trainer in de farmaceutische industrie.

Ester volleybalt al bijna haar hele leven. Verder zwemt ze twee keer per week, doet ze aan krachttraining en gaat ze graag wandelen of fietsen.

Ester Janssen (1974)

Docent Beweging en COOL-trainer

 

Opleidingen: masters sportwetenschappen en gezondheidswetenschappen, leefstijlcoach

Werkzaam als: zelfstandig leefstijlcoach en mede-eigenaar van het expertisecentrum leefstijlinterventies en van de gecombineerde leefstijlinterventie CooL. Daarnaast doet Ester promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht op het onderwerp leefstijl en stress.

Websites: www.esterjanssen.nl en www.leefstijlinterventies.nl

Mieke Engbers

Mieke, administratie: “Het eerste contact met de studenten en het beantwoorden van hun vragen over de opleiding, vind ik erg leuk. Sommige studenten komen uit een heel andere hoek en willen met de opleiding leefstijlcoach hun passie achterna. Anderen doen al soortgelijk werk, maar willen de opleiding doen omdat de leefstijlcoach wordt vergoed door de verzekering. Maar wat hun achtergrond ook is, ze zijn allemaal bezig met hun ontwikkeling, en dat is mijn passie.”

Werkervaring: Mieke heeft eerder heel verschillende functies gehad. Zo heeft ze in de universiteitsbibliotheek van de VU in Amsterdam gewerkt, waar ze het eerste aanspreekpunt was voor studenten. Ook is ze bedrijfsleider geweest van een boekhandel. Naast haar werk voor de AVLEG werkt Mieke nu als administrateur en coördinator voor andere opleidingen.

Mieke is gek op buiten zijn, wandelen en fietsen. Ze spreekt graag met vrienden af en houdt van lezen en films kijken.

Opleidingen: bachelor Informatiedienstverlening en -management, vakopleiding Boekhandel

Werkzaam als: studentenadministrateur, telefoniste, receptioniste en vraagbaak van de AVLEG

Raad van Advies

prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam

Huisarts Tamara de Weijer, voorzitter van de Vereniging Arts en Voeding

Hein Vergeer, oud-schaatser en ontwikkelaar leefstijlprojecten.

Gastdocenten

prof. dr. A. (Arie) Dijkstra, hoogleraar Sociale Psychologie van Gezondheid en Ziekte, RUG

ir. Peter Res, voedingskundige bij Ajax en voorheen oa bij de RABO-ploeg

Fedor van Helden, maatschappelijk werker binnen GGZ en trainer Motivational Interviewing

Marina van Eck, Gestalttherapeut en systeemtherapeut

dr. Sanne Gerards, Postdoctoral Researcher at Maastricht University, preventie kinderobesitas

Academie voor Leefstijl en Gezondheid