Docenten

Onze docenten

AVLEG-docent beweging Kees der Weduwe

Kees der Weduwe

Kees der Weduwe (1961) is fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Het letterlijk in beweging brengen van mensen is voor hem h?t vertrekpunt op weg naar een gezonde leefstijl. De afgelopen twintig jaar heeft hij veel mensen en diverse organisaties, waaronder Shell, Unilever, AHOLD en Sara Lee Douwe Egberts, begeleid bij het ontwikkelen van leefstijlprogramma’s. Binnen zijn werk zoekt hij naar nieuwe methoden om leefstijlverandering makkelijker te maken. Hij heeft meegewerkt aan diverse onderzoeken, onder verschillende doelgroepen, naar de effecten van bewegen op leefstijl en gezondheid. Mensen plezier te laten beleven en te verleiden om in beweging te komen is waar het om gaat, vindt hij. Hoe je dat voor elkaar krijgt is de kunst. Zelf doet hij aan zwemmen, fietsen en hardlopen (triatlon) en is het zijn doel om als zeventigjarige nog steeds een kwart triatlon te kunnen volbrengen. Kees is algemeen manager van Fit Form Fitness Catering B.V. binnen de Bewegen Werkt groep.
AVLEG-docent voeding Yneke Kootstra

Ir. Yneke Kootstra (voeding)

Yneke Kootstra (1965) heeft Humane Voeding gestudeerd aan Wageningen Universiteit en is lid van Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen. Ze is bekend van televisieprogramma’s als De Afvallers XXL en artikelen voor diverse tijdschriften zoals Fiets en Vrouw van Telegraaf. Kootstra gebruikt haar ruime praktijkervaring voor het schrijven van boeken zoals De Afvallers XXL, Jouw Personal Health Coach en (Af)vallen, opstaan en weer doorgaan. In haar praktijk begeleidt ze mensen naar een gezonder leef- en eetpatroon via voeding en beweging en begeleidt ze vele duursporters. Voor bedrijven zet ze vergelijkbare leefstijltrajecten op. Yneke heeft daarnaast de Bruine Bonenbende opgericht omdat ze als voedingskundige vindt dat peulvruchten een duidelijker plek op het menu moet krijgen. In haar vrije tijd is ze een fanatieke fietser. www.voedingsadvies.info
marjan hulshof 2

Marjan Hulshof (coaching)

Marjan Hulshof (1961) traint en coacht sinds twintig jaar in leiderschap, empowerment en zelfmanagement voor de profit- en de non-profitsector. Ze is op de praktijk gerichte trainer/coach, die mensen op een respectvolle manier wakker schudt en begeleidt om hun doelen te realiseren. Het ontwikkelen van persoonlijkheid, integriteit, zelfrespect en zelfvertrouwen, gebaseerd op innerlijk leiderschap, kenmerken haar aanpak. Momenteel verzorgt zij trainingen in coachend leiderschap en in mindfulness. Ook traint zij trainers, coaches en docenten en begeleidt ze veranderingstrajecten van teams. Marjan is naast mindfulness-trainer ook yogadocent. Hardlopen vindt ze daarop een mooie aanvulling. www.yogica.net
AVLEG-docent beweging Maarten Schaapherder

Maarten Schaapherder (beweging)

Maarten Schaapherder (1969) heeft na het CIOS, ALO en een opleiding tot Physical Rehabilitation Trainer met ViveActive Personal Training aan de wieg gestaan van personal training in Nederland. Bewegen als eerste aanknopingspunt. Altijd kijkend naar iemands persoonlijke aspiratie. Motiveren en inspireren. Met deze persoonlijke aanpak onsite en online in combinatie met de moderne technologie bouwt hij nog met zijn cliënten naar een duurzaam gezonde leefstijl. Naast de 20 jaar ervaring als personal trainer is Maarten betrokken geweest bij het ontwikkelen en verzorgen van verschillende opleidingen in de fitnessbranche waaronder de “Personal Trainer zesdaagse” en de DVD opleiding tot “Health docent” van de AALO. Als “Senior Master Trainer” is hij al meerdere jaren actief voor Technogym Benelux in het verzorgen van train-de-trainer sessies, workshops en events.

Zelf mag hij graag een stukje fietsen, schaatsen, zwemmen of lopen. Af en toe voegt hij dat samen in een triathlon. Beleving staat voorop maar presteren is niet verboden…...

AVLEG-docent beweging Nicole Philippens

Nicole Philippens

Nicole Philippens (1972) is bedrijfskundige, leefstijlcoach, trainer, runningtherapeut en atleet. Ze is werkzaam als leefstijlcoach/vitaliteitscoach voor opdrachtgevers in het bedrijfsleven waar ze met veel enthousiasme workshops en trainingen over leefstijl gerelateerde onderwerpen verzorgt. Daarnaast is ze als docent verbonden aan diverse onderwijsinstanties en organisaties.

In 2013 studeerde Nicole zelf als leefstijlcoach af aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid. Aansluitend is ze vanaf de start betrokken geweest als leefstijlcoach bij de uitvoering van het CooL pilotproject. Sinds januari 2018 is Nicole bezig met een promotietraject onder Stef Kremers –hoogleraar obesitas preventie - aan de vakgroep NUTRIM te Maastricht.

Het hardlopen – de atletiek – loopt letterlijk en figuurlijk als een rode draad door haar leven. Na jarenlange intensieve sport beoefening als wedstrijdatleet op de lange afstand, haalt Nicole haar dagelijkse portie beweging nu meer en meer uit de breedtesport: nog steeds hardlopen, maar ook zwemmen, fietsen en windsurfen. In haar vrije tijd is ze daarnaast jeugd atletiektrainer. Nicole haar passie en vooral ook haar plezier in sport en beweging wil ze graag op anderen overdragen in de vorm van fysieke trainingen, leefstijl trainingen of een persoonlijk advies.

AVLEG-docent voeding Karine Hoenderdos

Karine Hoenderdos

Karine Hoenderdos (1967) studeerde Voeding en Diëtetiek in Amsterdam en deed daarna HEAO Communicatie. Na haar afstuderen werkte ze als diëtist in psychiatrische instellingen.

Sinds 1998 maakt ze deel uit van Scriptum communicatie over voeding een tekst en communicatiebureau. Karine schrijft  artikelen, columns en boeken, ze geeft communicatie-advies, is inzetbaar als interim redacteur en ze is docent. Samen met de collega’s van Scriptum maakt Karine ook de websites www.puurgezond.nl  en www.nieuwsvoordietisten.nl.

Karine schreef diverse boeken. Zoals ‘Eet meer!’ voor PuurGezond. Verder schreef ze samen met internist Hanno Pijl het boek ‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter’. November 2018 verschijnt een nieuw boek van Hanno en Karine over hart- en vaatziekten.

Bij de AVLEG geeft Karine de training ‘Schrijven over Leefstijl’. Vanaf najaar 2018 is ze docent voeding en directe collega van Yneke Kootstra.

In haar vrije tijd wandelt en rent Karine veel door de duinen, bezoekt ze musea en gaat ze zo vaak mogelijk even op reis. www.scriptum-site.nl

"Lesgeven vind ik heel erg leuk, vooral als ik een student zie groeien in een opleiding. En lesgeven bij de AVLEG is helemaal top. Leefstijl is namelijk de sleutel in de behandeling van al die miljoenen Nederlanders met een chronische aandoening. Leefstijlverandering redt levens, bespaart kosten en heeft alleen maar positieve bijwerkingen. Mooier kan het niet!"

AVLEG-docent coaching Karijn Breuning

Karijn Breuning

Karijn is een coach, supervisor en docent en sinds april 2017 master  in de Begeleidingskunde.  Na jaren gewerkt te hebben als projectleidster van een maatjesproject in Utrecht is ze als ondernemer samen met een club andere sociaal maatschappelijke ondernemers maatjesprojecten gaan ontwikkelen en uitrollen door Nederland waaronder een maatjesproject voor kinderen met overgewicht.
Daarna heeft ze de overstap gemaakt naar het hoger onderwijs waar ze nu 10 jaar werkzaam is als docent, mentor en supervisor. 
Centraal in haar werk staat altijd het begeleiden en coachen van mensen en het aanleren van dit vak aan anderen. 

Sinds 2018 is Karijn coachdocent aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid.

Gastdocenten

prof. dr. A. (Arie) Dijkstra, hoogleraar Sociale Psychologie van Gezondheid en Ziekte, RUG

ir. Peter Res, voedingskundige bij Ajax en voorheen oa bij de RABO-ploeg

Fedor van Helden, maatschappelijk werker binnen GGZ en trainer Motivational Interviewing

Marina van Eck, Gestalttherapeut en systeemtherapeut

dr. Sanne Gerards, Postdoctoral Researcher at Maastricht University, preventie kinderobesitas

Raad van Advies

prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam

Huisarts Tamara de Weijer, voorzitter van de Vereniging Arts en Voeding

Hein Vergeer, oud-schaatser en ontwikkelaar leefstijlprojecten.

Academie voor Leefstijl en Gezondheid