Docenten in detail - Academie voor Leefstijl en Gezondheid

Docenten in detail

Onze docenten

marjan hulshof 2

Marjan Hulshof (coaching)

Marjan, docent coaching: “Voor innovatie ben ik altijd in. Samen met Yneke en Kees heb ik de opleiding leefstijlcoach mee ontwikkeld en doorontwikkeld. Als docent-coach leer ik andere mensen over coaching. Ik vind het heel interessant dat ik studenten kan enthousiasmeren voor het vak en hen de dingen kan leren waar zij mee verder kunnen. Het is steeds opnieuw een boeiende zoektocht om te achterhalen wat een bepaalde student vooruit helpt. Daarnaast zit mijn lol in de inzet van mindfulness in de opleiding.”

Werkervaring: Trainer en coach in leiderschap, empowerment en zelfmanagement voor de profit- en non-profitsector. Marjan traint managers en medewerkers in persoonlijke effectiviteit, bewustzijn, vitaliteit en veerkracht. Ook verzorgt zij trainingen in coachend leiderschap en mindfulness en de opleiding tot yogadocent.

Naast yoga doet Marjan graag aan buiten bewegen en sporten.

Opleidingen: Sociale Academie, Voortgezette Opleiding voor onderwijs, supervisie en deskundigheidsbevordering, Opleiding voor bewustzijnsmanagement, yogadocent en de trainer als regisseur.

Werkzaam als: trainer en coach www.yogica.net

maarten schaapherder AVLEG

Maarten Schaapherder

Maarten, docent beweging: “Bewegen brengt veel te weeg. Dat vind ik leuk om uit te dragen. Het gaat mij daarbij niet alleen om het specifieke trainingsprogramma, maar vooral om de beweegidentiteit – dat is de manier van bewegen die bij iemand past. In eerste instantie is het belangrijk dat een student weet wat zijn beweegidentiteit is. De volgende stap is de beweegidentiteit van de coachee te ‘lezen’. Op basis daarvan sluit je aan bij je coachee. Het is mooi om studenten zich daarin te zien ontwikkelen.”

Werkervaring: In de ruim twintig jaar dat Maarten nu werkzaam is als personal trainer, is hij ook betrokken geweest bij het ontwikkelen en verzorgen van verschillende opleidingen in de fitnessbranche, waaronder de Personal Trainer zesdaagse en de dvd-opleiding tot Health docent van de AALO.

Zelf mag Maarten graag een stukje fietsen, schaatsen, zwemmen of lopen, of een recreatieve triatlon doen. Zijn passie ligt bij de recreatieve buitensport, maar hij doet wel trouw zijn rondjes krachttraining.

Opleidingen: CIOS, ALO en Physical Rehabilitation Trainer

Werkzaam als: personal trainer, docent en conceptontwikkelaar www.viveactive.nl

Yneke Kootstra AVLEG

Ir. Yneke Kootstra (voeding)

Yneke, docent voeding: “Toen ik als coach werkte voor het tv-programma De Afvallers van SBS6, zag ik hoe effectief het is om in kleine stapjes mensen weer zelfvertrouwen te geven: dat ze het zelf kunnen en dat van de bank afkomen de grootste eerste stap is. Maar er was geen opleiding voor deze integrale aanpak die mensen zelf verantwoordelijk leert maken voor hun eigen leefstijl. Inmiddels heeft de Academie niet alleen veel enthousiaste studenten opgeleid, maar heb ik de leukste collega’s die ik me kan wensen.”

Werkervaring: Het begeleiden van mensen naar een gezonder leef- en eetpatroon via voeding en beweging, en het begeleiden van duursporters. Het opzetten van leefstijltrajecten voor bedrijven.

In haar vrije tijd is Yneke een fanatieke mountainbiker.

Opleidingen: Humane Voeding (Wageningen University & Research)

Werkzaam als: voedingskundige, leefstijlcoach, auteur (o.a. de Afvallers XXL, Jouw Personal Health Coach), docent en directeur AVLEG en lid van de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen (NAV)

www.voedingsadvies.info

Ineke Beekers AVLEG

Ineke Beekers

Ineke, docent coaching: “Ik zie coachen als een vak in de zin van een ambacht. In deze opleiding maak je daar kennis mee en leer je hierin professioneel handelen. Ik inspireer en moedig aan om te durven coachen. De leefstijlcoach in spe mag hier oefenen in een effectieve en veilige leeromgeving. Ik vind het belangrijk dat mensen in het leerproces mogen stralen en falen om van daaruit weer een stap te zetten. Het leukste vind ik om deze doelgroep te leren om op verantwoorde wijze te coachen en daarin wel hun eigen klank, kleur en talent mee te nemen.”

Werkervaring: Ineke begeleidde vijftien jaar lang organisaties als strategisch HRM consultant. Nu werkt zij als zelfstandig leiderschapscoach en trainer voor profit en non profit organisaties waarbij haar affiniteit lig bij onderwijsinstellingen. Haar expertise richt zich op bewegende & lerende organisaties.

Ineke houdt van samenwerken met andere zelfstandige professionals aan dromen en fraaie doelen. Zo kan zij zich buiten gebaande paden bewegen en leren. Zwemmen is haar lievelingssport, yoga houdt haar in balans. Af en toe een bootcamp met een beetje boksen houdt haar fris: plezier beleven aan het bewegen staat voorop.

Opleiding: Leergang Teamcoach – Leergang Coach voor professionals – Opleiding Investors in People adviseur – Basisopleiding toneel & theater – Leergang projectmatig creëren – WO Master of Arts Sociologie (beleid & organisatie) - HBO personeel & arbeid. Haar werkwijze en kwaliteiten zijn bevestigd door het St!R keurmerk (www.stir.nu)

Werkzaam als coach & trainer (www.qidos.nl)

Nicole Philippens AVLEG

Nicole Philippens

Nicole, docent beweging: “De studenten aan de Academie vormen een heel bijzonder publiek: ze hebben verschillende achtergronden en leeftijden, zijn kritisch, heel leergierig, gemotiveerd en gretig. Dat vraagt wat van je als docent én je krijgt er veel voor terug. Ook maakt de onderlinge interactie de lessen altijd bijzonder levendig. Voor mij is het een feestje om hier docent te zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik zo help om het beroep van leefstijlcoach op de kaart te zetten.”

Werkervaring: Nicole geeft workshops en trainingen over leefstijl gerelateerde onderwerpen. Daarnaast is ze docent aan diverse onderwijsinstanties en organisaties. Ook is Nicole vanaf de start betrokken als leefstijlcoach bij de uitvoering van het CooL-project.

Nicole was jarenlang actief als wedstrijdatleet op de lange afstand. Tegenwoordig doet ze, naast hardlopen, aan zwemmen, fietsen en windsurfen. Ook is ze jeugdatletiektrainer.

Opleidingen: TU bedrijfskunde, leefstijlcoach, runningtherapeut, atletiektrainer

Werkzaam als: onderzoeker, zelfstandig leefstijlcoach en docent. Ook is Nicole mede-eigenaar van het expertisecentrum leefstijlinterventies en van de gecombineerde leefstijlinterventie CooL. Daarnaast doet Nicole promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht op het onderwerp leefstijl en slaap.

www.leefstijlinterventies.nl

Lieke van Harteveld

Lieke van Harteveld

Lieke, docent voeding: "Eten doe je je hele leven lang, en meer weten over eten kan echt impact hebben op je leefstijl. Studenten kennis meegeven over voeding, waardoor ze dit gelijk in de praktijk kunnen brengen, daar word ik enthousiast van."

Ik heb de master Nutrition & Health (WUR) afgerond met de specialisatie Food Digestion and Health. Ook heb ik het afgelopen jaar de SFYN academie over het voedselsysteem en duurzaamheid gevolgd met 20 andere foodprofessionals. Verder heb ik workshops en lessen geven altijd een leuke uitdaging gevonden. Zo heb ik workshops over het wereldvoedselvraagstuk gegeven, in het profielwerkstukteam gezeten en allerlei andere workshops over voeding, gezondheid en levensmiddelen gedaan.

Ik hou van koken (Midden-Oosterse keuken is favoriet). Verder ga ik graag fietsen en spinnen. Tussendoor nog wat muziek kunnen spelen, maakt me helemaal gelukkig.

Opleidingen: Master Nutrition & Health (WUR), Summer School Mediterraans Dieet (University Tel Aviv). Voeding en Leefstijl voor nierpatienten (Beterschappen).

Werkzaam als: docent, en als zelfstandige ondernemer.

AVLEG-docent coaching Karijn Breuning

Karijn Breuning

Karijn, docent coaching: “Andere mensen leren coachen, is mijn passie. Ik vind het mooi om te zien hoe een student leert luisteren en contact te leggen met zijn coachee. Als coach probeer je de intrinsieke kracht van iemand naar boven te halen. We zijn allemaal mens en maken dus allemaal veranderingen door in ons leven. Als je leert om anderen te begeleiden in zo’n proces, leer je ook jezelf heel goed kennen. Bovendien leer ik als docent op de Academie heel veel van mijn collega’s.”

Werkervaring: Karijn heeft jarenlang gewerkt als leider van een maatjesproject in Utrecht. Dit is ze vervolgens als ondernemer verder gaan ontwikkelen en uitrollen door Nederland. Daarna heeft ze de overstap gemaakt naar het hoger onderwijs, waar ze inmiddels tien jaar werkzaam is.

In haar vrije tijd gaat Karijn graag wandelen en hardlopen. Ook doet ze aan yoga. De balans tussen ontspanning en bewegen, én het buiten zijn, zijn voor haar het belangrijkste.

Opleidingen: hbo Culturele en maatschappelijke vorming, coaching en counseling, master Begeleidingskunde

Werkzaam als: coach, docent, mentor en supervisor in het hoger onderwijs

www.onderdewaterlijn.nu

Joost Tijdink AVLEG

Joost Tijdink

Joost, docent coaching: “Ik vind het heel erg leuk om het potentieel van mensen te helpen ontwikkelen en het volledig over het voetlicht te laten komen. Daarbij vind ik het inspirerend als iemand iets bij zichzelf ontdekt waarvan hij niet wist dat hij of zij dit kan, wil of durft. Ik wil studenten helpen een helder inzicht te krijgen in hun rol als leefstijlcoach, zodat ze stevig in die rol zitten om het beste bij hun coachees te bereiken.”

Werkervaring: Joost heeft meer dan 25 jaar ervaring als coach en trainer in de profit- en non-profit-sector. Dit betreft een breed scala aan opdrachten, van het trainen van docenten tot de coaching van mensen die toe zijn aan een volgende carrièrestap of zijn vastgelopen in hun werk.

Joost wandelt heel graag, het liefst in de bergen. Reizen is een favoriete hobby. Hij houdt van schaatsen op natuurijs. En hij is gek op tuinieren.

Opleidingen: Diverse communicatieopleidingen en cursussen op het gebied van persoonlijke begeleiding. Daarvoor de opleiding theaterregisseur en theaterdocent.
Werkzaam als: coach, communicatietrainer en teamontwikkelaar

Website: www.burotijdink.nl

Teuni Verhagen AVLEG

Teuni Verhagen

Teuni, docent voeding: “Ik vind het erg leuk om groepen te begeleiden en de ontwikkeling van studenten te zien. Ik wil studenten inspireren om met een brede blik naar voeding te kijken. Zodat ze zich niet te snel laten leiden door hypes en krantenkoppen, maar kritisch leren zijn en hun eigen mening ontwikkelen. Verder vind ik het geweldig dat we als docenten bij de AVLEG zo veel van elkaar leren. Er is veel kruisbestuiving!”

Werkervaring: Teuni heeft vijf jaar gewerkt als diëtist en sport diëtist. Daarna is ze gaan lesgeven, eerst bij de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hanzehogeschool Groningen en tegenwoordig aan de vakgroep Voeding van de Hogeschool Utrecht. Daarnaast is ze als zelfstandig voedingsexpert aan de slag gegaan in projecten voor bedrijven en organisaties, waarbij ze ook 1-op-1 coacht.

Teuni houdt erg van buiten zijn, waar ze het liefst wandelt. Verder doet ze graag aan yoga en volgt ze de opleiding tot yogadocent. En ze is helemaal verslingerd aan bootcamp.

Opleidingen: hbo Voeding en Diëtetiek, post-hbo Sportdiëtetiek, master Nutrition and Health, cursus foodjournalistiek, cursus Spreken met impact

Werkzaam als: docent, zelfstandig voedingsexpert en foodblogger op iamafoodie.nl
Website: www.voedjezelf.nl

AVLEG-docent voeding Karine Hoenderdos

Karine Hoenderdos

Karine, docent voeding: "Lesgeven vind ik heel erg leuk, vooral als ik een student zie groeien in een opleiding. En lesgeven bij de AVLEG is helemaal top. Leefstijl is namelijk de sleutel in de behandeling van al die miljoenen Nederlanders met een chronische aandoening. Leefstijlverandering redt levens, bespaart kosten en heeft alleen maar positieve bijwerkingen. Mooier kan het niet!”

Werkervaring: Na een kortstondige loopbaan als diëtist in de psychiatrie en communicatiemedewerker is Karine ondernemer geworden. Samen met drie collega’s runt ze Scriptum communicatie over voeding. Daar combineert ze haar kennis op het gebied van voeding en gezondheid met haar liefde voor het schrijven. Samen met de collega’s van Scriptum maakt Karine ook de websites www.puurgezond.nl en www.nieuwsvoordietisten.nl.

In haar vrije tijd wandelt Karine veel door de duinen, doet ze krachttraining, bezoekt ze musea en gaat ze zo vaak mogelijk op vakantie.

Opleidingen: Voeding en Diëtetiek, HEAO Communicatie, docentenopleiding Creatief Schrijven

Werkzaam als: tekstschrijver, communicatieadviseur, docent en auteur (Eet Meer!, Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter)

www.scriptum-site.nl

Ester Jansen

Ester Janssen

Ester, docent beweging: “Ik vind het heel tof om docent te zijn bij het instituut waar ik zelf een opleiding heb gevolgd. Leefstijlcoach is een heel leuk vakgebied en boeiend werk. Geweldig dat ik nu andere mensen kan enthousiasmeren over het vak en hun belangrijke ins en outs mee kan geven. Het beroep maakt een snelle ontwikkeling door en er is werk genoeg. Belangrijk is wel dat mensen die zich leefstijlcoach noemen, gekwalificeerd zijn. Ik vind het fijn om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Werkervaring: Ester werkt sinds 2013 als zelfstandig leefstijlcoach. Daarvoor had ze al een algemene coachingpraktijk. Ook heeft ze gewerkt als trainer in de farmaceutische industrie.

Ester volleybalt al bijna haar hele leven. Verder zwemt ze twee keer per week, doet ze aan krachttraining en gaat ze graag wandelen of fietsen.

Ester Janssen (1974)

Docent Beweging en COOL-trainer

 

Opleidingen: masters sportwetenschappen en gezondheidswetenschappen, leefstijlcoach

Werkzaam als: zelfstandig leefstijlcoach en mede-eigenaar van het expertisecentrum leefstijlinterventies en van de gecombineerde leefstijlinterventie CooL. Daarnaast doet Ester promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht op het onderwerp leefstijl en stress.

Websites: www.esterjanssen.nl en www.leefstijlinterventies.nl

Hester_Van_der_Zaag-Loonen

Hester van der Zaag

Hester van der Zaag, docent opleiding leefstijlcoach voor artsen: “Tijdens de opleiding tot leefstijlcoach aan de Academie voor leefstijl en gezondheid merkte ik hoe anders coachende gesprekken zijn dan de gesprekken die je als arts gewend bent af te nemen. Het opstellen van een behandelplan bij een ziekte is iets wezenlijks anders dan het begeleiden van een gedragsverandering. Dat verschil is voor mij de essentie van deze opleiding, in combinatie met alle recente wetenschappelijke inzichten in de effecten van voeding en bewegen. Ik vind het ontzettend goed en belangrijk dat de Academie een opleiding voor artsen heeft ontwikkeld. Met mijn achtergrond als arts en mijn fascinatie voor gedragsverandering en leefstijl, draag ik als docent daar graag mijn steentje aan bij. Mijn wetenschappelijke kennis en ervaring in combinatie met mijn sceptische houding maken dat ik, als de artsen het zelf al niet doen, graag de discussie op gang breng over nut en noodzaak van diverse leefstijl-gerelateerde interventies.

Werkervaring: Het begeleiden van medische onderzoekers tijdens de opzet, uitvoering, analyse en het publiceren van wetenschappelijk onderzoek, begeleiden van promotietrajecten, het doceren van epidemiologische methoden en statistiek.

In haar vrije tijd is Hester een fanatieke hardloopster (wedstrijden van 5k tot marathons). Als vrijwilliger is Hester actief als (hockey)trainer en coach.

Opleidingen: Geneeskunde (UvA), Promotie (UvA), Epidemiologie (EMGO), Post-HBO Leefstijlcoaching (AVLEG)

Werkzaam als: epidemioloog (UMCG)

Marian van Steekelenburg

Marian van Steekelenburg

“Ik heb een passie voor menselijk gedrag. Hoe mensen (inter)acteren en zichzelf ontwikkelen. Ik zie mezelf als een facilitator van persoonlijke ontwikkeling, iemand die randvoorwaarden schept, waaronder veranderingen in gedrag op gang kunnen komen. De Positieve Psychologie zit in mijn DNA. Voor mij is het glas halfvol en mijn focus ligt op de kwaliteiten en de potentie van mensen. Continu werken aan persoonlijke ontwikkeling is voor mij een belangrijke drijfveer. Dit geef ik vorm door mezelf te blijven uitdagen en nieuwe kennis op te doen. Dat ik nu als docent een bijdrage mag leveren aan de ontwikkeling van de Leefstijlcoach is voor mij een mooi cadeau.”

Werkervaring: Marian heeft meer dan 20 jaar ervaring als coach en trainer in allerlei sectoren. Iedere opdracht kent zijn specifieke vraag en doelstelling, altijd gericht op het ontwikkelen en versterken van mensen in organisaties. Ook heeft ze vijf jaar gewerkt als docent bij de hbo-opleiding Toegepaste Psychologie.

In haar vrije tijd gaat Marian graag de natuur in op haar gravelbike of om te fotograferen. Ze is gek op het licht bij zonsondergang. Verder houdt ze van lezen, reizen en laat ze zich graag inspireren door vakgenoten.

Opleidingen: Gezondheidswetenschappen (UM), Arbeid & Organisatiepsychologie (UvA), Positieve Psychologie, Appreciative Inquiry, ACT (Acceptance & Commitment Therapy).

Werkzaam als: coach, trainer en adviseur en coachdocent

Schermafbeelding 2020-12-09 om 17.13.41

Vera van Beek

Schermafbeelding 2020-12-09 om 17.16.08

Mirjam van den Berg

Raad van Advies

prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam

Huisarts Tamara de Weijer, voorzitter van de Vereniging Arts en Voeding

Hein Vergeer, oud-schaatser en ontwikkelaar leefstijlprojecten.

Gastdocenten

prof. dr. A. (Arie) Dijkstra, hoogleraar Sociale Psychologie van Gezondheid en Ziekte, RUG

ir. Peter Res, voedingskundige bij Ajax en voorheen oa bij de RABO-ploeg

Fedor van Helden, maatschappelijk werker binnen GGZ en trainer Motivational Interviewing

Marina van Eck, Gestalttherapeut en systeemtherapeut

dr. Sanne Gerards, Postdoctoral Researcher at Maastricht University, preventie kinderobesitas

Academie voor Leefstijl en Gezondheid