Diabetes type 2: cursus voor leefstijlcoaches

Diabetes type 2: cursus voor leefstijlcoaches

Het wordt steeds duidelijker dat leefstijl en de juiste voeding dé behandeling zijn bij diabetes type 2. Vaak kan de ziekte worden omgekeerd en medicijnen worden afgebouwd. In deze tweedaagse training voor leefstijlcoaches leer je alle ins en outs over het koolhydraatbeperkt/vetrijk dieet en gezonde leefstijl bij diabetes. Je volgt het dieet zelf, om te ervaren wat de pluspunten en struikelblokken zijn. Uiteraard vervang je niet de diabetesprofessional van je patiënt of cliënt. Maar je krijgt wel veel meer kennis en tools in handen om met ze samen te werken. En, om ze enthousiast te maken voor de 'leefstijlaanpak'.

Met name geschikt voor leefstijlcoaches die veel diabetespatiënten begeleiden of willen starten met groep diabetespatiënten in een CooL-traject.

Aanmelden >>

Hoofddocenten van deze intensieve cursus zijn Connie Hoek, diëtist met een grote eigen praktijk en grondlegger van het Keer-diabetes-om-programma en voedingskundige Yneke Kootstra.
De data van de cursus zijn:
HNK Ede
Dag 1. 15 september 2020
Dag 2. 13 oktober 2020

 

Tijden: van 9.30 uur tot 17.00 uur.
Bij de cursus horen huiswerkopdrachten.
Naast de 12 contacturen tijdens 2 lesdagen verwachten we dat je 24 uur aan zelfstudie besteedt.
Literatuur wordt verstrekt
Accreditatie is aangevraagd.
Er wordt een certificaat uitgereikt.

Investering Euro 485,00. De opleiding is vrijgesteld van BTW.

 

Inhoud van de cursus:

Dag 1:

9:30 – 10:30 Fysiologie van diabetes type 2 en waarom koolhydraten beperken en vet verrijken een logische keuze lijkt.

10:45 – 12:30 Welke verschuivingen treden er op bij metabole ontregeling en welke mogelijkheden zijn er om die verschuivingen te corrigeren met voedingstherapie, stress beheersing en beweging.

13:00 – 14:30 uitleg 8 stappen aanpak diabetes

15:00 – 16:30 Netwerk. Hoe ziet je netwerk eruit en met wie wil je gaan samenwerken? Wie heb je nodig? Hoe maak je een plan om je netwerk te enthousiasmeren?

16:30 – 17:00 Uitleg dieet en huiswerkopdracht: enkele dagen koolhydraatbeperkt eten en/of periodiek vasten, ervaar en leer. Een plan maken om je netwerk te enthousiasmeren voor de leefstijlaanpak en jouw rol en het maken van een traject voor diabetespatiënten waarin ook bewegen zit en andere leefstijlfactoren.

 

Dag 2:

9:30 – 10:30 Bespreken huiswerk

10:45 – 12:30 Aan de hand van casuïstiek het praktisch finetunen van de voedingstherapie. Hoeveel koolhydraten, welke koolhydraten, veel gemaakte fouten, wat doe je als iemand teveel/te weinig/niet afvalt, wat doe je met medicijnen, welke mogelijkheden zijn er nog als maximale doseringen van medicijnen worden voorgeschreven en er toch geen goede instelling wordt bereikt. Ruimte voor vraag en antwoord.

13:00 – 17:00 Bespreken plannen en trajecten: Pitches. Intercollegiale reflectie.

 

Aanmelden >>

Academie voor Leefstijl en Gezondheid