CooL-training - Academie voor Leefstijl en Gezondheid

CooL-training

CooL-training

De Academie voor Leefstijl en Gezondheid is de enige opleiding die een CooL-training voor leefstijlcoaches aanbiedt.

Het CooL-programma is één van de vier erkende Gecombineerde Leefstijlinterventies die vergoed worden vanuit de basisverzekering.

Binnen die vier GLI's is CooL de enige GLI die uitgevoerd wordt door één persoon: de leefstijlcoach, die naast aandacht voor bewegen, voeding en gedrag ook slaap, stress en ontspanning meeneemt. De invoering in de basisverzekering is gebeurd nadat in een pilotonderzoek de GLI effectief is gebleken bij het verbeteren van de leefstijl. AVLEG-opgeleide leefstijlcoaches hebben dit pilot programma ontwikkeld en uitgevoerd.

Doelstelling: deze tweedaagse onderwijsmodule bereidt leefstijlcoaches voor op het zelfstandig aanbieden en door ontwikkelen van het CooL-programma volgens het basisformat en de kwaliteitseisen zoals gesteld door de zorgverzekeraars en de Beroepsvereniging BLCN.

Let op, dit is een optionele training en deze staat los van de verplichte startinstructie die gevolgd moet worden als je CooL-licentiehouder wilt worden. Meer informatie over het CooL-programma en de startinstructie vind je op www.leefstijlinterventies.nl

Accreditatie Leefstijlcoaches
KABIZ - Leefstijlcoaches (BLCN) krijgen 12 punt.

Vragen over CooL? Kijk hier >>

Aanmelden>>

Inhoud: De onderwijsmodule is opgezet rondom 3 aandachtsgebieden:

 • Het bedrijfsmatige proces rondom het opzetten van een leefstijlprogramma
 • De inhoudelijke invulling van het leefstijlprogramma. Hierbij worden de materialen uit de pilot gebruikt om einddoelstellingen en werkzame elementen toe te lichten en binnen de kaders van het programma zelf met werkvormen te oefenen.
 • Het werken met groepen met aandacht voor bijzondere kenmerken van de CooL-doelgroep

Deze aandachtsgebieden komen gedurende de twee opleidingsdagen en de daarbij horende e-learning aan bod middels uitleg en casuïstiek. De invulling van de training ziet er als volgt uit:

Tijdens de opleidingsdagen worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Inclusiecriteria, doelstellingen en motivatie van de deelnemer,
 • Globale inhoud van de groepssessies,
 • Administratieve verplichtingen rondom de deelnemer: het intakeformulier en het zorgplan,
 • De leefstijlketen in de regio: partners, concurrenten en potentiële deelnemers,
 • Planning van de groepssessies en andere logistieke uitdagingen,
 • Ervaringen m.b.t. specifieke kenmerken van de CooL deelnemers (niveauverschillen, beperkingen, lage SES, etcetera).

Daarnaast gaan we in de eerste opleidingsdag praktisch aan de slag met de motivatie check bij de deelnemer, de PR van je eigen project en gaan we aan de hand van een casus een verdienmodel uitwerken. Er is veel tijd ingeruimd voor praktische oefening waarbij diverse casussen ingebracht worden rondom de aanmelding en de planning van de sessies.

Tijdens de tweede opleidingsdag gaan de leefstijlcoaches hun eigen (voorbereide) groepssessie deels in praktijk brengen waarbij de trainers onverwachte elementen inbrengen.

Voordelen op een rijtje:

 • Na het volgen van deze module ben je voorbereid op het verzorgen van de gecombineerde leefstijlinterventie in de zorgsetting, wat je vele dagdelen uitzoek- en ontwikkeltijd bespaart;
 • Je krijgt de volledige beschikking over de materialen die in de pilot ontwikkeld en geïmplementeerd zijn. Je mag deze zelf aanpassen en blijven gebruiken;
 • Je maakt gebruik van de ervaring en kennis van je docenten, die zelf gegarandeerd minimaal twee jaar ervaring hebben met de opzet en de uitvoering van het CooL-programma en die uitstekend kunnen overbrengen. Dat zorgt ervoor dat je met minder hindernissen en meer plezier en succes je eigen programma kan starten.

Praktisch:

 • De training wordt in drie varianten gegeven:
  • volledige online variant: beide trainingsdagen van 9.00 tot 13.00
  • blended variant: trainingsdag 1 online van 9.00 tot 13.00, trainingsdag 2 in Ede van 10.00 tot 16.00
  • volledige fysieke variant: beide trainingsdagen in Ede van 10.00 tot 16.00

Op de website vind je terug voor welke variant je je inschrijft.

 • Doelgroep: leefstijlcoaches (in opleiding) die een leefstijlprogramma volgens het CooL-protocol willen aanbieden. Let op, deze opleiding is niet gelijk aan de verplichte startinstructie CooL. Vragen over verschil Startinstructie CooL en deze training >>
 • Maximale groepsgrootte 25 personen.
 • Online-trainingsdagen van 9.00 tot 13.00 en fysieke trainingsdagen van 10.00 tot 16.00 (bij voorkeur 2-4 weken tussen de twee sessies). *
 • Naast beide trainingsdagen maakt ook thuisstudie door middel van een verplichte e-learning deel uit van de onderwijsmodule. De totale belasting van de aanvullende thuisstudie bedraagt ongeveer 8 uur.

 

Aanmelden>>

Duur van de training

2 dagen.

Studiebelasting

 • volledige online variant: beide trainingsdagen van 9.00 tot 13.00
 • blended variant: trainingsdag 1 online van 9.00 tot 13.00, trainingsdag 2 in Ede van 10.00 tot 16.00
 • volledige fysieke variant: beide trainingsdagen in Ede van 10.00 tot 16.00
 • circa 8 uur zelfstudie.

Literatuur

Wordt verstrekt.

Kosten

€ 594,00 vrijgesteld van btw

Accreditatie

KABIZ - Leefstijlcoaches (BLCN) krijgen 12 punt.

Trainingsdata

CooL10 donderdag 7 maart en 4 april 2024 - Fysiek

Aanmelden? zie winkel

Docenten

Nicole Philippens: "We bieden met het CooL-programma een mooie toevoeging aan het bestaande portfolio van de huisartsen. En als ik dan de deelnemers zie groeien tijdens hun persoonlijke traject, dan ben ik blij dat we hen daarin een zetje in de goede richting hebben kunnen geven!"

Ester Janssen: "Bij iedere groep opnieuw ervaar ik hoe stimulerend het is als mensen hun leefstijl kunnen veranderen, zelfs als ze weinig zelfvertrouwen hebben op dat gebied. Hoe gaaf is het dat jij als leefstijlcoach mee mag werken aan deze blijvende gedragsverandering?"

Meer weten over AVLEG?

Op deze website vind je veel informatie over ons en onze opleidingen. Net als de antwoorden op veelgestelde vragen Heb je een vraag waarop je het antwoord niet kunt vinden? Bel ons dan gerust: 06 82 84 32 66

Meld je meteen aan

Academie voor Leefstijl en Gezondheid