3-daagse training ACT voor leefstijlcoaches AVLEG

3-daagse training ACT voor leefstijlcoaches

3-daagse training ACT voor leefstijlcoaches

Meld je meteen aan
ACT voor leefstijlcoaches

De 3-daagse training ACT voor leefstijlcoaches wordt gegeven door ervaren ACT-trainer Imke de Graaf: "Ik wil zoveel mogelijk mensen 'infecteren' met ACT. Ik heb zelf ervaren, en bij cliënten gezien, hoeveel LUCHT een andere houding ten opzichte van je gedachten en gevoelens je geeft. Het leven wordt er gewoon leuker van. Dat gun ik iedereen."

Als leefstijlcoach wil je mensen helpen ontdekken wat er voor hen echt toe doet. Misschien weten ze het wel, maar komen ze nauwelijks toe aan wat ze eigenlijk zou willen doen, omdat er altijd zoveel móet? Zitten ze vast in patronen die hen niet verder helpen? Voelen ze zich gegijzeld door negatieve gevoelens of gedachten? ACT biedt vaardigheden en inzichten die dan helpend zijn.

Wat is ACT?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een relatief nieuwe vorm van cognitieve gedragstherapie die aan het eind van de vorige eeuw is ontwikkeld door Steven Hayes, een Amerikaanse psycholoog. ACT gaat ervan uit dat het niet mogelijk is onze gedachten en gevoelens onder controle te krijgen. Dat wil zeggen: we kunnen niet alleen maar denken wat we willen denken en voelen wat we willen voelen. Maar wat we wél kunnen is leren accepteren dat de gedachten en emoties er zijn, zonder dat ze bepalen wat we doen. Met de oefeningen en technieken in ACT leer je je coachees zelf richting te geven aan hun leven, in plaats van een speelbal te zijn van vervelende gevoelens en negatieve gedachten. De focus wordt verplaatst van klacht naar veerkracht. Dat maakt ACT een effectieve methode voor een coachingstraject gericht op persoonlijke ontwikkeling.

ACT combineert technieken uit mindfulness met oefeningen gericht op het verhelderen van waarden en bewust kiezen voor gedragsverandering. In deze 3-daagse training ervaar je zelf wat werken met ACT doet en maak je kennis met een groot aantal direct toepasbare oefeningen en werkvormen.  De training besteedt aandacht aan de theoretische achtergrond van ACT en de zes bouwstenen waaruit ACT bestaat, maar we gaan vooral praktisch aan de slag met verschillende soorten oefeningen om vaardigheden te ontwikkelen.

Doelgroep

Leefstijlcoaches en leefstijlartsen

Doel

Je leert hoe je je coachees inzicht kunt geven in hun waarden, wensen en ineffectieve copingstijlen en hoe je ze vaardigheden kunt leren om los te komen van belemmerende gedachten en gevoelens.

Wat leer je deze training?

In de training wordt aandacht besteed aan de theoretische achtergrond van ACT, maar je gaat vooral praktisch aan de slag met ervaringsgerichte oefeningen. Zo ervaar je eerst zelf wat de oefeningen kunnen doen. Vervolgens bespreken we aan de hand van casuïstiek hoe kijken door de ‘ACT-bril’ je kan helpen in de coaching en oefen je met het inzetten van concrete werkvormen.

Je leert hoe je de psychologische flexibiliteit van jezelf en je coachees kunt vergroten, om bewust te kunnen kiezen voor wat van waarde is. Met dit doel maak je kennis met interventies en tools gericht op:

 • Het contact maken met waarden
 • Het vergroten van inzicht in ineffectieve copingsstijlen
 • Het vergroten van vaardigheden in het effectief omgaan met stress en belemmerende overtuigingen
 • Het vergroten van vaardigheden met betrekking tot zelfreflectie en het richten van de aandacht
 • Het vergroten van vaardigheden met betrekking tot doelgericht handelen

Laura:"Waar ik het meeste van heb geleerd? Er is zoveel te noemen. Het enthousiasme, de bevlogenheid en kundigheid van docent Imke waren erg inspirerend en leerzaam. Ze legde de theorie duidelijk en gestructureerd uit. De praktische oefeningen die ze gaf, in combinatie met werkblad en toegang tot haar eigen materialen maakte het ook echt toegankelijk om te gaan oefenen buiten de cursus om. Al met al: superfijne leerzame en inspirerende cursus."

Programma

Dag 1 

 • Theoretisch kader
 • Controle en vermijding
 • Eerste twee bouwstenen ACT, kennismaken via ervaringsgerichte oefeningen: waarden en zelf-als-context

Dag 2 

 • De volgende vier bouwstenen van ACT, kennismaken via ervaringsgerichte oefeningen: het hier-en-nu, defusie, acceptatie en bereidheid en toegewijde actie

Dag 3 

 • Casusconceptualisatie a.d.h.v. de ACT-matrix
 • Van klacht naar veerkracht; doelen formuleren
 • Werkvormen kiezen en oefenen
Meld je meteen aan

Duur van de training

3 dagen

Studiebelasting

 • trainingsdag van 9:30 tot 16.30

Literatuur

Verplicht

Aanbevolen

Kosten

€ 891,00 vrijgesteld van btw

Trainingsdata

ACT5 14 oktober, 11 november en 9 december 2024

Docent

Imke de Graaf

LOCATIE

Horapark
Bennekomseweg 41, 6717 LL Ede

Accreditatie

Geaccrediteerd met 38 punten bij KABIZ

Meer weten over AVLEG?

Op deze website vind je veel informatie over ons en onze opleidingen. Net als de antwoorden op veelgestelde vragen Heb je een vraag waarop je het antwoord niet kunt vinden? Bel ons dan gerust: 06 82 84 32 66

Meld je meteen aan

Academie voor Leefstijl en Gezondheid